Μενού
New York
Unsplash
  • Α-
  • Α+

Κάποιες από τις πιο γνωστές πόλεις του κόσμου, λόγω του ότι αποτελούν ορόσημα πολιτισμού, ιστορίας και αίγλης, πολλές φορές εσφαλμένα θεωρούνται πρωτεύουσες των κρατών τους, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να ισχύει.

Από τη βόρεια Αμερική έως και την Ωκεανία, παρακάτω θα δούμε μερικές πόλεις που κρύβουν, στην ένδοξη σκιά τους, τις πραγματικές πρωτεύουσες, όπως τις αναφέρει το International Traveller.

Ελβετία, Ζυρίχη

Πραγματική πρωτεύουσα - Βέρνη

Δεν θα σας παρεξηγούσε κανείς για αυτή την παρανόηση. Αν και όχι πρωτεύουσα, η Ζυρίχη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, και η ιστορία της ως κέντρο από την περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αποτυπώνει αυτό το λάθος.

Μία πολύβουη μεγαλούπολη, με αμέτρητα ιστορικά και δημόσια κτίρια, καθώς και το κύριο οικονομικό κέντρο της χώρας, εύκολα σε κάνει να ξεχνάς την πρωτοκαθεδρία της Βέρνης.

Ζυρίχη
Ζυρίχη | Shutterstock

Τουρκία, Κωνσταντινούπολη

Πραγματική πρωτεύουσα - Άγκυρα

Για εμάς δεν αποτελεί έκπληξη, λόγω των «στενών» και συχνών επαφών μας με τα τρέχοντα στη γείτονα, αλλά πολύς κόσμος διεθνώς μπερδεύει την πρωτεύουσα της Τουρκίας με την πιο γνωστή πρωτεύουσα του Βυζαντίου.

Και είναι φυσικό, η Κωνσταντινούπολη έχει γίνει τόπος αμέτρητων γυρισμάτων, αποτελεί τον κύριο τουριστικό προορισμό όσων επισκέπτονται την Τουρκία, ενώ το γόητρό της είναι αναμενόμενο, λόγω της βαριάς και περίπλοκης ιστορίας της ως λίκνο πολιτισμού.

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία | Shutterstock

Αυστραλία, Σίδνεϊ

Πραγματική πρωτεύουσα - Καμπέρα

Αυτό το αγνοούν και πολλοί Έλληνες, αλλά πώς να τους κατηγορήσεις. Το σκηνικό του λιμανιού του Σίδνεϊ, με τη διάσημη όπερα να δεσπόζει μπροστά από τη μεγαλούπολη, είναι το πιο χαρακτηριστικό αστικό στιγμιότυπο από τη χώρα, τόσο αναγνωρίσιμη όσο και τα καγκουρό.

Σίδνεϊ
Σίδνεϊ | Shutterstock

ΗΠΑ, Νέα Υόρκη/Ουάσινγκτον

Πραγματική πρωτεύουσα, Ουάσινγκτον DC

Εδώ πολλοί πραγματικά μπερδεύουν τα μπούτια τους. Κάποιοι περνούν τη Νέα Υόρκη, με το Άγαλμα της Ελευθερίας και το πολύχρωμο πολιτισμικό ψηφιδωτό της που αντικατοπτρίζει το American Dream για πρωτεύουσα, ίσως επειδή στέκει ως ανεπίσημη πολιτιστική πρωτεύουσα.

Επίσης πολλοί γνωρίζουν το τοπωνύμιο Ουάσινγκτον, αλλά δεν γνωρίζουν ότι ανταποκρίνεται σε δύο διαφορετικές περιοχές των ΗΠΑ. Από τη μία είναι η πολιτεία της Ουάσινγκτον, στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας, με πρωτεύουσα την πόλη της Ολύμπια.

Ουάσινγκτον DC
Ουάσινγκτον DC | Shutterstock

Το διοικητικό κέντρο όμως της χώρας και ο Λευκός Οίκος, δεν βρίσκονται εκεί, αλλά στην Ουάσινγκτον D.C. (περιφέρεια της Κολούμπια), μίας μικρής πόλης κατά μήκος του Ποταμού Ποτόμακ στην Ανατολική Ακτή.

Υπακούει σε ιδιαίτερο πολιτειακό καθεστώς, αφού ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών και συνεπώς δεν αποτελεί τμήμα καμίας πολιτείας των ΗΠΑ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA