Μενού
Κουζίνα υγραερίου
Κουζίνα υγραερίου | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι κουζίνες υγραερίου σκοτώνουν 40.000 Ευρωπαίους κάθε χρόνο, καθώς διοχετεύουν ρύπους στους πνεύμονές τους, σύμφωνα με έκθεση που επικαλείται το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, Guardian.

Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για αριθμό θανάτων διπλάσιο από εκείνον των τροχαίων δυστυχημάτων.

Συγκεκριμένα, οι κουζίνες υγραερίου εκτοξεύουν «βλαβερά» αέρια που συνδέονται με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους τους είναι μικρή.

Τι έδειξε η έρευνα για τις κουζίνες υγραερίου

Κατά μέσο όρο, η χρήση κουζίνας υγραερίου αφαιρεί σχεδόν δύο χρόνια από τη ζωή ενός ατόμου, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε νοικοκυριά στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η έκταση του προβλήματος είναι πολύ χειρότερη από ό,τι νομίζαμε» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Juana María Delgado-Saborit, η οποία διευθύνει το ερευνητικό εργαστήριο περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Jaume I στην Ισπανία.

Οι ερευνητές απέδωσαν 36.031 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στις κουζίνες υγραερίου στην ΕΕ και άλλους 3.928 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Λένε ότι οι εκτιμήσεις τους είναι «συντηρητικές» επειδή εξέτασαν μόνο τις επιπτώσεις στην υγεία του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) και όχι άλλων αερίων όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και το βενζόλιο.

«Το 1978 μάθαμε για πρώτη φορά ότι η ρύπανση από διοξείδιο του αζώτου είναι πολλαπλάσια στις κουζίνες που χρησιμοποιούν γκάζι σε σχέση με τις ηλεκτρικές κουζίνες» δήλωσε η Delgado-Saborit. «Αλλά μόνο τώρα είμαστε σε θέση να βάλουμε έναν αριθμό στον αριθμό των ζωών που κόβονται».

Ένα στα τρία νοικοκυριά στην ΕΕ μαγειρεύει με φυσικό αέριο, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 54% των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο και ξεπερνά το 60% στην Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Οι κουζίνες καίνε ορυκτό αέριο και εκτοξεύουν βλαβερές ουσίες που φουντώνουν τους αεραγωγούς.

Η έκθεση, η οποία υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για το Κλίμα, βασίζεται σε περσινή έρευνα που μέτρησε την ποιότητα του αέρα στα σπίτια, για να διαπιστώσει πόσο το μαγείρεμα με αέριο αυξάνει τη ρύπανση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Αυτό επέτρεψε στους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Jaume I και το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια να υπολογίσουν τις αναλογίες μεταξύ της ρύπανσης του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους κατά το μαγείρεμα με φυσικό αέριο και να χαρτογραφήσουν την έκθεση των εσωτερικών χώρων σε διοξείδιο του αζώτου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA