Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα (08/11) ότι γυναίκες και παιδιά αντιπροσώπευαν «σχεδόν το 70%» των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2023 ως τον Απρίλιο του 2024,.
Η αναφορά του ΟΗΕ έγινε έπειτα από ενδελεχή εξακρίβωση των στοιχείων ενός μέρους των θυμάτων του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ταυτοποίησε 8.119 από τους περισσότερους από 34.500 ανθρώπους που σκοτώθηκαν τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «σχεδόν το 70% ήταν παιδιά και γυναίκες».
Η ταυτοποίηση από τον ΟΗΕ της ηλικίας και του φύλου των νεκρών στη Γάζα έρχεται να στηρίξει τις καταγγελίες του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις οποίες τα περισσότερα θύματα των ισραηλινών επιδρομών είναι γυναίκες και παιδιά.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, το ποσοστό των γυναικών και των παιδιών που είναι μεταξύ των νεκρών καταδεικνύει «μια συστηματική παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, κυρίως των αρχών του διαχωρισμού και της αναλογικότητας», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Θύμα ηλικίας μίας ημέρας
Μεταξύ των θυμάτων που ταυτοποιήθηκαν, 3.588 ήταν παιδιά και 2.036 γυναίκες, διευκρινίζεται στην έκθεση.
«Αυτός ο πρωτοφανής αριθμός αμάχων μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών αποτελεί άμεση συνέπεια του μη σεβασμού προς τις θεμελιώσεις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε και ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ σε ανακοίνωσή του.
«Δυστυχώς, αυτές οι καταγεγραμμένες παραβιάσεις συνεχίζονται χωρίς διακοπή, περισσότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Τουρκ, το 80% όλων των θυμάτων που ταυτοποιήθηκαν σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον κτηρίων κατοικιών ή αντίστοιχων καταλυμάτων και σχεδόν το 90% των ανθρώπων σκοτώθηκαν σε περιστατικά που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 5 ανθρώπους ή και περισσότερους.
Η έκθεση αναφέρει ότι ο μεγάλος αριθμός θανάτων σε κτήρια κατοικιών ενδέχεται να εξηγείται εν μέρει «από τη μεθοδολογία ταυτοποίησης» που χρησιμοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία, η οποία απαιτεί τουλάχιστον τρεις ανεξάρτητες πηγές.
Υπογραμμίζει επίσης ότι είναι πιο δύσκολο να συγκεντρωθούν και να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε άλλες συνθήκες.
Το Ισραήλ δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει τα ευρήματα της έκθεσης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.