Μενού
geert wilders
Ο Γκερτ Βίλντερς. | AP Photo/Peter Dejong
  • Α-
  • Α+

Ο αντι-ισλαμιστής Γκερτ Βίλντερς και τρεις άλλοι ηγέτες κομμάτων συμφώνησαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης (16/05) να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, που στρέφει την Ολλανδία προς τη σκληρή δεξιά.

Με αυτόν τον τρόπο, φαίνεται ότι ολοκληρώνεται ο κύκλος των διαπραγματεύσεων, που κράτησαν για περίπου μισό χρόνο΄.

Η συμφωνία «Ελπίδα, Θάρρος και Περηφάνια» εισάγει αυστηρά μέτρα για τους αιτούντες άσυλο, καταργεί την οικογενειακή επανένωση για τους πρόσφυγες και επιδιώκει να μειώσει τον αριθμό των ξένων φοιτητών που σπουδάζουν στη χώρα.

«Απέλαση ατόμων χωρίς έγκυρη άδεια παραμονής όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμη και αναγκαστικά», αναφέρει το έγγραφο 26 σελίδων.

«Γράφουμε ιστορία σήμερα», δήλωσε ο Βίλντερς, ο οποίος σημείωσε ότι είχε βεβαιωθεί ότι τα άλλα τρία κόμματα του συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένου αυτού του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, είχαν αποδεχτεί τον πυρήνα του προγράμματός του.

«Ο ήλιος θα λάμψει ξανά στην Ολλανδία», είπε ο Βίλντερς. «Είναι η ισχυρότερη πολιτική ασύλου που έγινε ποτέ», σημείωσε.

Ο Βίλντερς υπήρξε πολιτικός σύμμαχος ριζοσπαστικών δεξιών και λαϊκιστών ηγετών όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και η ηγέτης της γαλλικής αντιπολίτευσης Μαρίν Λεπέν.

«Το κόμμα μου θα βρίσκεται στο επίκεντρο της εξουσίας. Μας κάνει πολύ περήφανους», σχολίασε ο Βίντερς.

Ολλανδία: Η υποχώρηση του Βίλντερς

Ο ίδιος, πάντως, έπρεπε να κάνει συμβιβασμούς. Έχει ήδη παραδεχτεί ότι δεν θα διαδεχθεί τον Ρούτε στο τιμόνι της χώρας. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού πρέπει να συμφωνήσουν για έναν πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται να είναι τεχνοκράτης, εκτός των κομματικών δομών.

Άλλα σημεία της συμφωνίας περιλαμβάνουν την αύξηση της κοινωνικής στέγασης, τις αυστηρότερες ποινές για σοβαρά εγκλήματα και τον περιορισμό των φόρων ιδιοκτησίας.

Τα κόμματα θα εξηγήσουν το πρόγραμμα στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, αν και δεν θα διεξαχθεί συζήτηση για τη συμφωνία πριν από την επόμενη εβδομάδα.

Τα κόμματα που κατέληξαν σε συμφωνία είναι το Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς, το φιλοαγροτικό BBB, το φιλελεύθερο VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και το νέο κόμμα κατά της διαφθοράς NSC.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA