Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται να ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου Βαλέρι Ζαλούζνι, προχωρώντας πιθανόν στη σημαντικότερη αλλαγή της στρατιωτικής διοίκησης σχεδόν δυο χρόνια μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022, ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα Financial Times. Ο κ. Ζελένσκι πρότεινε στον κ. Ζαλούζνι νέο ρόλο, όμως ο στρατηγός αρνήθηκε, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη τέσσερις πηγές της ενήμερες σχετικά.

Η τεταμένη σχέση τους αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο, αφού η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση της Ουκρανίας απέτυχε να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της, δηλαδή να ανακαταλάβει τα χαμένα εδάφη και να αποκόψει τη χερσαία γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία. Τότε, ο Ζαλούζνι δήλωσε ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε «αδιέξοδο» κάτι που έφερε την αντίδραση από το γραφείο του Ζελένσκι, το οποίο τον επέκρινε για τη χρήση του όρου.

Η αντικατάσταση του Ζαλούζνι θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει εκνευρισμό στους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών αξιωματούχων που συνεργάστηκαν στενά με τον στρατηγό τα τελευταία δύο χρόνια για να καταστρώσουν στρατηγικές στο πεδίο της μάχης, την ώρα μάλιστα που ο πόλεμος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή καθώς το Κίεβο περιμένει να δει αν θα λάβει κρίσιμη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Σύμφωνα και με τους τέσσερις ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος, προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιος θα αντικαταστήσει τον Ζαλούζνι ως αρχιστράτηγος.

Πιθανοί υποψήφιοι είναι ο Ολεξάντρ Σίρσκι, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, και ο Κίριλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών της χώρας. Και οι δύο άνδρες βρίσκονται κοντά στον Ζελένσκι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA