Μενού
Εγκυμοσύνη
Εγκυμοσύνη | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μια γυναίκα που έπασχε από πόνους στο στομάχι έμεινε άναυδη όταν ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος στην 23η εβδομάδα με ένα έμβρυο να μεγαλώνει στο έντερο της. Η 37χρονη γυναίκα είχε πάει στο γιατρό παραπονούμενη για πόνο στην κοιλιά της που επέμενε για 10 ημέρες.

Οι αξονικές που έκανε αποκάλυψαν ότι ένα «φυσιολογικά σχηματισμένο» έμβρυο μεγάλωνε στην κοιλιακή κοιλότητα της -τον χώρο μεταξύ του στομάχου και του εντέρου, ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο εκτοπικής εγκυμοσύνης.

Η σπάνια εγκυμοσύνη

Οι γιατροί διέγνωσαν στη γυναίκα κοιλιακή κύηση, ένα είδος εκτοπικής εγκυμοσύνης (εγκυμοσύνη εκτός της μήτρας). Το μωρό βρισκόταν στην περιτοναϊκή κοιλότητα, ή στην περιοχή που συγκρατούσε τα ζωτικά όργανα, με τον πλακούντα προσαρτημένο στην κορυφή της λεκάνης.

Η γυναίκα, που είχε έρθει από το νησί Reunion του Ινδικού ωκεανού, κοντά στη Μαδαγασκάρη, νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Γαλλίας. Ως εκ θαύματος, οι γιατροί κατάφεραν να φέρουν στον κόσμο το μωρό στις 29 εβδομάδες, ενώ μέσα σε τρεις μήνες, τόσο η μητέρα όσο και το παιδί της πήραν εξιτήριο. Τέτοιες εγκυμοσύνες είναι πολύ σπάνιες αλλά πιθανές, εάν το έμβρυο αρχίσει να αναπτύσσεται στις σάλπιγγες -οι οποίες μεταφέρουν ωάρια από τις ωοθήκες στη μήτρα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μία διαρροή στις σάλπιγγες μπορεί να επιτρέψει στο έμβρυο να «διαφύγει» στην κοιλότητα, και αν είναι αρκετά τυχερό, βρίσκει ένα σημείο εντός του σώματος όπου το περιβάλλον του επιτρέπει να αναπτυχθεί. 

Λιγότερο από το 2% των κυήσεων στις ΗΠΑ είναι εκτοπικές, και περίπου μία στις 30.000 συμβαίνει στην κοιλιά, ενώ η πιθανότητα θανάτου για τέτοια έμβρυα φτάνει το 90%. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA