Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος την Πέμπτη (27/03) στη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία, που διοργανώνεται στο Παρίσι, όπου θα συμμετέχουν 31 χώρες που - λίγο πολύ - έχουν δηλώσει διατεθειμένες να συνδράμουν την Ουκρανία στον πόλεμο της με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διεθνής διάσκεψη θα επικεντρωθεί σε τέσσερα σημεία επιχειρησιακού χαρακτήρα.
Το πρώτο σημείο θα αφορά τη συνέχιση της άμεσης βοήθειας προς την Ουκρανία επί τη βάσει των αναγκών που η ίδια έχει προσδιορίσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι των χωρών που θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη θα κληθούν να αποσαφηνίσουν το είδος της βοήθειας που επιθυμούν και είναι σε θέση να παράσχουν, καθώς και τις διαδικασίες με τις οποίες η βοήθεια αυτή θα υλοποιηθεί.
Το δεύτερο σημείο θα αφορά την πιθανολογούμενη κατάπαυση πυρός, η οποία σύμφωνα με τη γαλλική πλευρά θα πρέπει να είναι «πλήρης και επαληθεύσιμη». Καθοριστικής σημασίας ζήτημα είναι εν προκειμένω η αποσαφήνιση των διαθέσεων της Μόσχας και ειδικότερα εάν και κατά πόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι διατεθειμένος να αναλάβει δεσμεύσεις που δεν θα είναι μόνο «επί της αρχής», σημειώνουν εκπρόσωποι της γαλλικής διπλωματίας.
Το τρίτο σημείο θα αφορά τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας, κατά τρόπο που δεν θα αφήνει περιθώρια εκδήλωσης νέων ρωσικών επιθετικών ενεργειών.
Το τέταρτο σημείο θα αφορά τη μελλοντική δημιουργία μίας «δύναμης εξασφάλισης» της ειρήνης η οποία θα αφορά όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και την Ευρώπη συνολικά.
Η γαλλική πλευρά θεωρεί πως η Ουάσινγκτον δεν είναι αντίθετη έναντι αυτής της προοπτικής και πως μπορεί να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση στις εξελισσόμενες διαβουλεύσεις της με τη Μόσχα.
Μακρόν - «Πακέτο» δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία
Το Παρίσι θα προσφέρει στο Κίεβο επιπλέον στρατιωτική βοήθεια, εκτιμώμενης αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Μπορώ να ανακοινώσω σήμερα πως άλλα δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας», είπε. Η νέα δέσμη στρατιωτικής βοήθειας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντιαρματικούς πυραύλους, πυραύλους εδάφους-αέρος και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ανέφερε επίσης ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσουμε σχετικά με άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος της Μόσχας μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, εξηγώντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση της Ρωσίας με το διεθνές δίκαιο.
Σύμβουλος Ζελένσκι: «Δεν χρειαζόμαστε ειρηνευτικές αποστολές»
Η Ουκρανία χρειάζεται τη «σοβαρή» συμβολή Ευρωπαίων, ετοιμοπόλεμων στρατιωτών, μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία και όχι μια ειρηνευτική δύναμη, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Ουκρανός αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.
«Δεν χρειαζόμαστε μια απλή παρουσία (στρατιωτών) για να δείξουμε ότι η Ευρώπη είναι εδώ» εκτίμησε ο Ίγκορ Ζόφκφα, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Δεν χρειαζόμαστε ειρηνευτικές αποστολές», επέμεινε. Και «δεν είναι η ποσότητα (των στρατιωτών) που μετράει (…) αλλά η διάθεσή τους να πολεμήσουν, να αμυνθούν, να είναι εξοπλισμένοι και να κατανοούν ότι η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας», πρόσθεσε.
«Κάθε στρατιώτης θα πρέπει να είναι έτοιμος να εμπλακεί σε πραγματική μάχη. Αυτό κάνουν οι Ουκρανοί εδώ και πάνω από τρία χρόνια», συνέχισε.
Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου πρότεινε να αναλάβουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις τη φύλαξη των συνόρων με τη Λευκορωσία, ώστε να απελευθερωθούν Ουκρανοί στρατιώτες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στις πιο επικίνδυνες ζώνες.
«Δεν χρειαζόμαστε διεθνή παρουσία στο Λβιβ», μια πόλη της δυτικής Ουκρανίας, πολύ μακριά από τη γραμμή του μετώπου, τόνισε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.