Μενού
haniyeh
Ο Ισμαήλ Χανίγια. | Shutterstok
  • Α-
  • Α+

Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, στην Τεχεράνη αναμένεται να πυροδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.

Ο 62χρονος Παλαιστίνιος είχε μεταβεί στο Ιράν για να παρακολουθήσει την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν και σκοτώθηκε μετά από «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Χαμάς.

Το όνομα του Ισμαήλ Χανίγια άρχισε να γίνεται γνωστό στη Δύση το 2006 όταν ο ίδιος αναδείχθηκε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του κινήματός του στις εκλογές.

Ο ίδιος είχε καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τους ηγέτες αρκετών άλλων παλαιστινιακών κινημάτων.

Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Χανίγια συνηγορούσε υπέρ του συμβιβασμού του ένοπλου αγώνα με την πολιτική μάχη στη Χαμάς.

Να σημειωθεί ότι ο 62χρονος Παλαιστίνιος ήταν αυτοεξόριστος στο Κατάρ και στην Τουρκία.

Ήταν γιος οικογένειας προσφύγων με καταγωγή από την πόλη Ασκελόν, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα βόρεια από τη Λωρίδα της Γάζας.

Χανίγια: Οι πρώτες πολιτικές δράσεις

Άρχισε την πολιτική του δράση στην οργάνωση φοιτητών των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, τομέρος όπου «γεννήθηκε» η Χαμάς.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο Χανίγια ήταν μέλος της ένωσης φοιτητών του Ισλαμικού Πανεπιστημίου το 1983 και το 1984.

Τρία χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στη Χαμάς, όταν ξέσπασε η πρώτη Ιντιφάντα, η παλαιστινιακή εξέγερση που κράτησε μέχρι το 1993.

Τη συγκεκριμένη περίοδο ο Ισμαήλ Χανίγια φέρεται να οδηγήθηκε στη φυλακή ουκ ολίγες από τις αρχές του Ισραήλ, ενώ αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο στον νότιο Λίβανο για περίπου 6 μήνες.

haniyeh
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χανίγια: Η δέσμευση για Παλαιστινιακό κράτος

Το 2006 ο Χανίγια προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή ως νέος πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς η Χαμάς επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Ήταν μια στρατηγική και θέση κόντρα στο ρεύμα, καθώς μέχρι τότε η Χαμάς δεν αναγνώριζε τα παραπάνω σύνορα.

Το 2007, επί των ημερών του ξέσπασε ο εμφύλιος ανάμεσα στη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή.

haniyeh

Χανίγια: Εμφύλιος με τη Φατάχ

Το ισλαμιστικό κίνημα κατέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από πολύνεκρες εχθροπραξίες. Η σύγκρουση αποτελεί μέχρι και σήμερα σημείο διένεξης ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φάταχ.

Η συνύπαρξή του με τη Φάταχ, την παράταξη του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ήταν βραχεία.

Η Χαμάς έδιωξε τη Φατάχ από τη Γάζα το 2007, δυο χρόνια μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ πως προχωρούσε μονομερώς στην αποχώρηση από την περιοχή.

Ο Χανίγια εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017, διαδεχόμενος τον Χάλεντ Μεσάαλ, επίσης εξόριστο στο Κατάρ.

haniyeh
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, κυκλοφόρησε βίντεο στο οποίο διακρίνονταν ο Χανίγια να συζητά με άλλα στελέχη της παράταξης στο γραφείο του στη Ντόχα, καθώς παρακολουθούσε ρεπορτάζ που εικόνιζε μαχητές που είχαν καταλάβει τζιπ του ισραηλινού στρατού.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ισμαήλ Χανίγια επέμενε ότι δεν θα απελευθερωθούν οι ισραηλινοί όμηροι, παρά μόνο αφού κηρυχθεί οριστική κατάπαυση του πυρός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA