Μενού
Τέξας
Πλημμύρες στο Τέξας | AP Foto/Rodolfo Gonzalez
  • Α-
  • Α+

Το κεντρικό Τέξας έχει πληγεί από τις απροσδόκητες ξαφνικές πλημμύρες της Παρασκευής (4/7), μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν την ραγδαία άνοδο της στάθμης του ποταμού Γουαδελούπη. Η δύναμη των ορμητικών νερών παρέσυρε σπίτια και οχήματα, κατέστρεψε την κατασκήνωση Mystic, μια θερινή κατασκήνωση κοριτσιών που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού και άφησε στον διάβα της τουλάχιστον 82 νεκρούς και δεκάδες αγνοούμενους.

Γονείς αλλά και γενικότερα κάτοικοι, εκτός από θλιμμένοι, καθώς έχουν «χαθεί» πολλά παιδιά, είναι οργισμένοι με την ολιγωρία των Αρχών και κυρίως με το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να προβλέψουν τους τόνους νερού που έπεσαν, σε μία περιοχή που συνηθίζει να πλημμυρίζει.

Διαβάστε επίσης: Βιβλική καταστροφή στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 80 οι νεκροί - Σε εξέλιξη οι έρευνες για επιζώντες

Η πρόβλεψη της αμερικανικής Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας έκανε λόγο για 2,50 έως 7,6 εκατοστά βροχής και σε ορισμένα μεμονωμένα σημεία για 12 έως 18 εκατοστά. Στην πραγματικότητα όμως, σε τμήματα της κομητείας Κερ, έπεσαν από 25 έως 38 εκατοστά βροχής, και σε ορισμένα σημεία, πάνω από 50 εκατοστά, μέσα σε μόλις λίγες ώρες. Έπεσε τόσο νερό όσο συνήθως πέφτει  σε 4 μήνες.

texas
Τέξας | AP

Κι όμως, όλο αυτό το μέγεθος δεν κατάφεραν να το προβλέψουν οι μετεωρολόγοι.

Ο δικαστής της κομητείας Κερ, Ρομπ Κέλι, δήλωσε ότι «κανείς δεν γνώριζε ότι αυτό το είδος πλημμύρας ερχόταν». «Έχουμε πλημμύρες συνέχεια. Δεν είχαμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι αυτό θα ήταν κάτι σαν αυτό που συνέβη εδώ. Απολύτως καμία».

Οι ειδικοί χαρακτήρισαν το φαινόμενο ως κάτι που συμβαίνει μια φορά στον αιώνα.

Είναι συγκλονιστικό το timelapse με το πόσο γρήγορα «φουσκώνουν» τα νερά.

Το «112» βάρεσε τρεις ώρες μετά τις πλημμύρες

Ο Τζόναθαν Πόρτερ, επικεφαλής μετεωρολόγος της AccuWeather, δήλωσε στο Associated Press ότι θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί εκκενώσεις και άλλα προληπτικά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου θανάτων.

Αυτή η προειδοποίηση όμως (το αντίστοιχο 112) εκδόθηκε σε περισσότερες από τρεις ώρες πριν από τις πρώτες αναφορές για πλημμύρες, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας στην εφημερίδα The Independent. Σημειωτέων, ότι ήταν βράδυ και κοιμόντουσαν οι άνθρωποι. 

Texas
Τέξας | AP

Πώς «πυροδοτήθηκε» η καταιγίδα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του San Antonio Express-News, Άντονι Φράντζε, όπως αναφέρει ο Independent η καταιγίδα τροφοδοτήθηκε από τον ζεστό, υγρό αέρα από τον Κόλπο του Μεξικού και τα υπολείμματα της τροπικής καταιγίδας Μπάρι.

Αυτά συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα αργά κινούμενο καιρικό σύστημα που παρέμεινε πάνω από την περιοχή και έριξε έντονη βροχή πάνω από λόφους και κοιλάδες που είχε σαν αποτέλεσμα να πέσει νερό τεσσάρων μηνών μέσα σε λίγες ώρες.

Επίσης η γεωγραφία της Κομητείας Χιλ έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Οι απότομοι λόφοι και το βραχώδες έδαφος δεν απορροφούν το νερό, επομένως η βροχή ρέει γρήγορα σε ρυάκια και ποτάμια. Αυτό προκάλεσε την άνοδο της στάθμης του ποταμού Γκουαντελούπε πάνω από έξι μέτρα μέσα σε λίγες ώρες.

«Δεν μπορεί να είναι σωστό μια πλημμύρα αυτού του μεγέθους, σε μια περιοχή που είναι γνωστό ότι διατρέχει υψηλό κίνδυνο ξαφνικών πλημμυρών, να προκάλεσε τέτοια καταστροφή και να έχει αιφνιδιάσει τόσους πολλούς ανθρώπους», πρόσθεσε η Δρ. Τζες Νόιμαν του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ. 

Αποψιλωμένη από τον Τραμπ η ΕΜΥ - 600 απολύσεις 

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να απολύσει περίπου 600 άτομα από τον μετεωρολογικό οργανισμό θα μπορούσε να έχει δραστικές επιπτώσεις στην ικανότητά του να εκδίδει ακριβείς προβλέψεις. 

Από το γραφείο του Ώστιν-Σαν Αντόνιο έλειπε ένας μετεωρολόγος συντονισμού προειδοποιήσεων — ο οποίος βοηθά στη σύνδεση των μετεωρολόγων με τους τοπικούς διαχειριστές έκτακτης ανάγκης — ενώ από το γραφείο του Σαν Άντζελο έλειπε ένας υπεύθυνος μετεωρολόγος, σύμφωνα με το CNN.

Μιλώντας από το Air Force One την 4η Ιουλίου, ο Τραμπ χαρακτήρισε τις πλημμύρες μια «σοκαριστική» τραγωδία, αλλά δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις περικοπές στις μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...