Μενού
τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ | AP - Ben Curtis
  • Α-
  • Α+

Εφομήσεις, διασταυρούμενα πυρά, πισωγυρίσματα και μαζικές απώλειες σε...προϊόντα, ο παγκόσμιος «πόλεμος δασμών» που έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναπτυχθεί πλήρως.

Μόλις σήμερα δημοσιεύτηκε και το τελευταίο χρονικά «χτύπημα» σε αυτή την οικονομική σύγκρουση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έναν μακροσκελή κατάλογο αμερικανικών προϊόντων που θα πληχθούν  από εκδικητικούς δασμούς, κατά το Politico.

Στην πολυσέλιδη λίστα κυριαρχούν κρέας, πουλερικά, φρούτα, λαχανικά, αλκοολούχα ποτά, ρουχισμός, οικιακός εξοπλισμός, ό, τι δηλαδή θα προκαλούσε υπαρξιακή κρίση στις ΗΠΑ αν το αποστερούνταν. Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ;

Ο πρώτος «Πόλεμος των δασμών»

Σε μία αναδρομή του Associated Press, βλέπουμε πως οι απόπειρες Τραμπ να ενδυναμώσει τη σχετική θέση του δολαρίου ξεκίνησαν στην πρώτη του θητεία, αλλά με κύριο αποδέκτη την Κίνα.

Οι δύο χώρες ανταλλάσσουν μια σειρά επιβαρύνσεων, με δασμούς στα περισσότερα κινεζικά προϊόντα και το Πεκίνο να απαντά με αντίποινα σε φρούτα, σόγια, κρασί έως τις εισαγωγές αεροσκαφών, αυτοκινήτων και χημικών.

Το 2018, ο Τραμπ κλιμακώνει τις εντάσεις με άλλους εμπορικούς εταίρους επιβάλλοντας φόρους 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου.

Χρησιμοποιεί επίσης την απειλή περισσότερων δασμών για να αναγκάσει τον Καναδά και το Μεξικό να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους της εμπορικής Συμφωνίας ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά, το 2020.

Και συνεχίζουμε...

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση Μπάιντεν διατήρησε την πλειονότητα των δασμών προς τα παραπάνω κράτη, εισάγοντας και δικούς της, πλην πιο στοχευμένους.

Τον Νοέμβριο του 2024, ο Τραμπ κερδίζει τις προεδρικές εκλογές. Συνεχίζει να υπόσχεται απότομες αυξήσεις των δασμών τις επόμενες εβδομάδες και μήνες πριν από την πρώτη του ημέρα επιστροφής στην εξουσία.

Στην ορκωμοσία του, υπόσχεται και πάλι «να επιβάλει δασμούς και να φορολογήσει τις ξένες χώρες για να πλουτίσουν οι Αμερικανοί πολίτες». 

Την πρώτη ημέρα της θητείας του, μιλά πρώτη φορά για δασμούς 25% στον Καναδά και το Μεξικό από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ αρνήθηκε να εφαρμόσει άμεσα σχέδια για φορολόγηση των κινεζικών εισαγωγών.

Ερχομένης της 1ης Φεβρουαρίου, ο Τραμπ υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή δασμών στο Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα, 10% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα και 25% σε εισαγωγές από Μεξικό και Καναδά από τις 4 του μήνα.

Επικαλέστηκε εκείνη τη φορά κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, λόγω της παράνομης μετανάστευσης και της διακίνησης ναρκωτικών στα σύνορα των ΗΠΑ. 

Η κίνηση επισύρει οργισμένες αντιδράσεις και από τις τρεις χώρες, με υποσχέσεις για αντίποινα.

Τακτική υποχώρηση

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο Τραμπ συμφωνεί σε 30ήμερη αναστολή στις δασμολογικές απειλές του κατά του Μεξικού και του Καναδά, με τους δύο εμπορικούς εταίρους να λαμβάνουν μέτρα για να κατευνάσουν τις ανησυχίες του για την ασφάλεια των συνόρων.

Την επομένη η Κίνα, για την οποία ισχύουν οι δασμοί, ανταποδίδει με σειρά από αντίμετρα, σε μια ποικιλία αμερικανικών προϊόντων, καθώς και ενός ελέγχου κατά του μονοπωλίου στην Google.

Οι δασμοί 15% της Κίνας στον άνθρακα και τα προϊόντα υγροποιημένου φυσικού αερίου και η εισφορά 10% στο αργό πετρέλαιο, τα γεωργικά μηχανήματα και τα αυτοκίνητα μεγάλου κινητήρων που εισάγονται από τις ΗΠΑ, τίθενται σε ισχύ από τις 10 Φεβρουαρίου.

13 Φεβρουαρίου
Στις 13 Φεβρουαρίου, ο Τραμπ ανακοινώνει ένα σχέδιο για «αμοιβαίους» δασμούς. Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι πρόκειται να ανατρέψουν την εμπορική πολιτική δεκαετιών και να σπείρουν χάος στις πολυεθνικές.

Πέρα από την Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό, επισημαίνει ότι και άλλες χώρες, όπως η Ινδία , δεν θα γλιτώσουν από υψηλότερους δασμούς. Τις επόμενες εβδομάδες, βάζει για πρώτη φορά στο στόχαστρο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παγκόσμια σύρραξη δασμών

Από τις 25 έως και τις 4 Μαρτίου, ο Τραμπ επιφορτίζει το Υπουργείο Εμπορίου με τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, για τον προσδιορισμό των εισαγόμενων προϊόντων που χρήζουν επιβολής δασμών

Αμέσως μετά, οι δασμοί σε Καναδά και Μεξικό τίθενται σε ισχύ, αν και περιορίζει την εισφορά στο 10% στην καναδική ενέργεια. Διπλασιάζει επίσης τους δασμούς σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές στο 20%.

Και οι τρεις χώρες υπόσχονται αντίποινα. Ο Τζάστιν Τριντό ανακοινώνει δασμούς σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών προϊόντων, σε διάστημα 21 ημερών.

Η Πρόεδρος του Μεξικού Claudia Sheinbaum λέει ότι η χώρα της θα απαντήσει με δικούς της δασμούς, χωρίς να προσδιορίσει αμέσως τα θιγόμενα προϊόντα, καλώντας σε αποκλιμάκωση.

Η Κίνα, εν τω μεταξύ, επιβάλλει δασμούς έως και 15% σε ένα ευρύ φάσμα βασικών αγροτικών εξαγωγών των ΗΠΑ. Επίσης, διευρύνει τον αριθμό των αμερικανικών εταιρειών που υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών και άλλους περιορισμούς.

Τη σημερινή (12/3) ο Αμερικανός πρόεδρος αύξησε τους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στο 25%, αφαιρώντας τις εξαιρέσεις από τους δασμούς του 2018 στα μέταλλα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει εμπορικά μέτρα με νέους δασμούς στα βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ. Θα καλύπτουν προϊόντα αξίας περίπου 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέρα από χάλυβα και αλουμίνιο, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, οικιακές συσκευές και γεωργικά προϊόντα.

Οι μοτοσυκλέτες, το μπέρμπον, το φυστικοβούτυρο και το τζιν δεν μένουν στο απυρόβλητο, όπως και στην πρώτη θητεία του Τραμπ, ενώ δεν διαφαίνεται κάποια προσπάθεια να «πέσουν οι τόνοι».

Και προς παράφραση λίγης λαϊκής σοφίας, αρχής γενομένης...μύρια έπονται.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA