Μενού
putin
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν. | AP
  • Α-
  • Α+

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απένειμε χάρη στον καταδικασμένο δολοφόνο, Βλαντισλάβ Κανιούς, ο οποίος είχε σκοτώσει την πρώην κοπέλα του Βέρα Πεχτελιόβα, επειδή υπηρέτησε στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Η πληροφορία προέκυψε από επίσημη απάντηση της εισαγγελίας της περιοχής του Ροστόφ που έφτασε στα χέρια του πατέρα της κοπέλας, αντίγραφο της οποίας δημοσίευσε η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άννα Ποπόβα.

Την σκότωνε επί τρεις ώρες

Ο αδίστακτος άντρας είχε προκαλέσει σοκ στη Ρωσική κοινωνία όταν, τον Ιανουάριο του 2020, επιτέθηκε στην πρώην σύντροφό του, την 23χρονη Βέρα Πεχτέλιοβα, καταφέρνοντάς της 56 μαχαιριές. Όσο η φοιτήτρια ξεψυχούσε, ο Κανιούς άρχισε να τη βιάζει ενώ συνέχισε πνίγοντάς τη με ένα καλώδιο. Το αποτρόπαιο έγκλημα κράτησε για τρεις ώρες, με την αστυνομία να μη φτάνει ποτέ, παρά τις κλήσεις.

Λίγους μήνες μετά, τον Ιούλιο του 2022, το δικαστήριο καταδίκασε τον Κανιούς σε κάθειρξη 17 ετών, με την κατηγορία της διάπραξης δολοφονίας με ιδιαίτερα ειδεχθή τρόπο. Η τιμωρία όμως του δολοφόνου θα κράταγε λίγο.

Την άνοιξη του 2023, εν μέσω των αυξανόμενων απαιτήσεων σε στρατιωτικό προσωπικό, ο Κανιούς έφυγε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όντας στη διάθεση της Διεύθυνσης Κρατικών Φυλακών της Ρωσίας στην περιοχή του Ροστόφ.

«Να φωνάξουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε»

Η Άννα Πόποβα γράφει στην δημοσίευσή της: «Ο Πούτιν απλά έδωσε χάρη στον δολοφόνο. Ο Κανιούς σκότωνε επί μερικές ώρες την Βέρα. Στη νομική γλώσσα, λένε "με ιδιαίτερη σκληρότητα", στην ανθρώπινη "με αρρωστημένο σαδισμό"».

Συνέχισε περιγράφοντας τον ειδεχθή φόνο: «Στο σώμα της υπήρχαν 111 τραύματα, πριν τη σκοτώσει τη βίαζε και στη συνέχεια την έπνιξε με καλώδιο ενός σίδερου».

«Τι να κάνουμε; Να μην σιωπούμε: Να φωνάζουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε. Αν σιωπήσουμε απλώς θα συμβιβαστούμε με το ότι αυτοί οι δολοφόνοι θα περπατούν ελεύθερα στους δρόμους μας», τόνισε ο Πόποβα, καταλήγοντας: 

«Δεν πρέπει να τους αφήσουμε σε ησυχία. Ας δικαιολογηθούν σε όλη την χώρα για τους "ήρωές" τους».

Ουδέν κακόν...

Το περιστατικό αυτό δυστυχώς κάθε άλλο παρά ασυνήθιστο είναι. Σε όλη τη διάρκεια του πολέμου με την Ουκρανία, είναι γνωστό πως η Ρωσική ηγεσία μοίρασε «συγχωροχάρτια» σε χιλιάδες πρώην κατάδικους για τις υπηρεσίες τους στο στρατό.

Όπως μετέφερε το Reuters τον Μάρτιο του 2023, τουλάχιστον 5.000 εγκληματίες είχαν λάβει χάρη από την κυβέρνηση μετά την περαίωση των συμβολαίων τους με την κυβέρνηση, για να πολεμήσουν ως οπλίτες για τη μονάδα Wagner.

O ολιγάρχης Εβγκένι Πριγκόζιν είχε δηλώσει τότε πως οι μισθοφόροι του έχουν γυρίσει σελίδα. Σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της Wagner, μόνο το 0,31% όσων εξαγόρασαν την καταδίκη τους με θητεία επέστρεψαν στο έγκλημα. 

Δείτε επίσης: 

Οι δισεκατομμυριούχοι της Χαμάς - Παραμυθένιες ζωές και πλούτη στον αθέατο κόσμο της τρομοκρατίας

Πώς έγινε το επεισόδιο με την Κωνσταντοπούλου που δεν ήθελε να κάτσει δίπλα στην Αχτσιόγλου

Ευτράπελο στον «αέρα» της ΕΡΤ: Έμειναν άναυδοι με το «είστε για τον π...»

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA