Μενού
praga
Ένοπλη επίθεση στην Πράγα | AP Photo/Petr David Josek
  • Α-
  • Α+

Τις συγκλονιστικές στιγμές που διαδραματίστηκαν στο πανεπιστήμιο του Καρόλου στο κέντρο της Πράγας κατά τη διάρκεια του μακελειού με τους 15 νεκρούς περιέγραψαν Έλληνες που βρέθηκαν στην τσεχική πρωτεύουσα. 

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου από το μακελειό στην Πράγα δείχνουν την απόλυτη φρίκη, με κόσμο να τρέχει και να κρύβεται πανικόβλητος, για να γλιτώσει από τις σφαίρες του δράστη, ο οποίος μετά τα όσα έκανε, αυτοκτόνησε.

Ο Αντώνης Αγγελίδης έκανε διακοπές στην Πράγα με την σύζυγό του και ανέφερε πως «λίγο πριν είχαμε περάσει ακριβώς από το σημείο που έγινε το περιστατικό». 

«Περάσαμε με το αυτοκίνητο, είχαμε παρκάρει ακριβώς εκεί και είχαμε απομακρυνθεί λίγα μέτρα, δηλαδή είχαμε ανέβει προς το κάστρο της παλιάς πόλης και είδαμε όλο το περιστατικό πανοραμικά. Αμέσως ο κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος. Αρχίσαμε να ακούμε σειρήνες και ασθενοφόρα», δήλωσε συγκλονισμένος στην ΕΡΤ. 

«Επικρατούσε ένας πανικός»

Μιλώντας για τις δραματικές στιγμές την ώρα της επίθεσης του ενόπλου, δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή αποκλείστηκε όλο το σημείο από την αστυνομία και τα ασθενοφόρα.

«Δεν μπορούσε να περάσει κανείς. Αυτό που βλέπαμε εμείς από το σημείο που ήμασταν ήταν κόσμο πανικόβλητοι, έτρεχαν παντού πολλά ασθενοφόρα, σειρήνες. Επικρατούσε ένας πανικός στο σημείο και στους γύρω δρόμους», είπε. 

«Βλέπαμε παντού αστυνομικούς με περιπολικά, οι οποίοι ανακατεύθυναν τον κόσμο σε διάφορες πλευρές. Φαντάζομαι ότι θα συνεχίζονται οι έρευνες στο σημείο γιατί θα εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένο» ανέφερε ο κ. Αγγελίδης που παραμένει στην Πράγα για τις εορτές των Χριστουγέννων.

«Πέντε λεπτά πριν ήμασταν εκεί»

«Πέντε λεπτά πριν ήμασταν εκεί. Για πέντε λεπτά διαφορά είμαστε σώοι και ασφαλείς», είπε η Κέλλυ Ιωάννου στο MEGA. «Είχαμε παρκάρει ακριβώς στο σημείο όπου έγινε το περιστατικό και εγκλωβιστήκαμε και ανεβήκαμε τον λόφο», ανέφερε ο Αντώνης Αγγελίδης. «Εμείς πυροβολισμούς δεν ακούσαμε, ακούγαμε σειρήνες πολλές», σημείωσε. 

Σκότωσε τον πατέρα του και πυροβολούσε στο πανεπιστήμιο 

Ο 24χρονος Ντέιβιντ Κόζακ δολοφόνησε τον πατέρα του στην πόλη Hostoun και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο κέντρο της Πράγας όπου και άρχισε να πυροβολεί τυχαία ανθρώπους από το μπαλκόνι της σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου.

Είχε μαζί του ένα τεράστιο οπλοστάσιο όπλων και πυρομαχικών, με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας να λέει ότι «αν η αστυνομία δεν είχε μπει εγκαίρως στο κτίριο, ο δράστης δεν θα ήταν νεκρός στην ταράτσα και θα ήταν πολλά περισσότερα θύματα». Επίσης ερευνάται αν σκότωσε 42χρονο πατέρα και την δύο μηνών κόρη του. 

Η σφαγή της Πέμπτης είναι η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχική Δημοκρατία και ο ένοπλος πιστεύεται ότι εμπνεύστηκε από πυροβολισμούς σε σχολείο που πραγματοποιήθηκε από 14χρονη μαθήτρια στη Ρωσία  νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Θέλω να κάνω επίθεση σε σχολείο και πιθανώς να αυτοκτονήσω, η Alina Afanaskina με βοήθησε πάρα πολύ», φέρεται να έγραψε στις 10 Δεκεμβρίου για την Ρωσίδα στο σχολείο του Bryansk, που σκότωσε δύο μαθητές προτού αυτοκτονήσει. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA