Μενού
Preppers
Preppers | Alpha/Video
  • Α-
  • Α+

Η εκπομπή «Αυτοψία» του Alpha συνομίλησε με τους "preppers", άτομα που προετοιμάζονται ακόμα και για το τέλος του κόσμου, με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Έχουν καταφύγια, κρυμμένα εφόδια και όπλα, μάσκες για χημικά και αρνούνται, κατηγορηματικά, τα όσα τους αποδίδονται περί συνωμοσιολογίας.

Οι "preppers" μίλησαν για τον τρόπο σκέψης τους, εξηγώντας πως η όλη τους φιλοσοφία κινείται γύρω από το να είναι προετοιμασμένοι για κάθε τι μπορεί να τους τύχει στη ζωή. 

Ένας εξ αυτών, έδωσε τον ορισμό της λέξης, αναφέροντας πως είναι «ξενόφερτη, έρχεται από τους Αμερικανούς και τη λέξη prepare (σ.σ. προετοιμάζομαι). Είναι οι άνθρωποι με τη φιλοσοφία της πρόληψης, στο κομμάτι τις προετοιμασίας για το τι είναι έκτακτο και μπορεί να συμβεί στη ζωή σου». 

Ασκούνται πολλά χρόνια σε αυτόν τον τρόπο ζωής, για να μπορέσουν, όταν θα συμβεί κάτι να έχουν τα απαραίτητα όπλα. 

«Από τη στιγμή που γεννιέται, ο άνθρωπος έχει πολύ έντονο το αίσθημα της επιβίωσης. Ο κόσμος κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος, λέει "σε μένα δεν θα συμβεί τίποτα", και όταν συμβαίνει είναι απροετοίμαστος» επεσήμανε συνεντευξιαζόμενος και συμβούλευσε πως «το σημαντικότερο είναι να μην σκέφτεσαι ότι δεν θα σου συμβεί το πρόβλημα». 

Άλλος, υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για «συνωμοσιολογία, καταστροφολογία, ιδέες ψεκασμένες. Είναι οποιοσδήποτε προετοιμάζεται να ζήσει μία κατάσταση που ξεφεύγει από την κανονικότητα. Prepper είναι ο στρατός, ο αθλητής... προετοιμάζεται συνέχεια». 

Πυρηνικό καταφύγιο στο Ηράκλειο

Ο Μιχάλης φιλοξένησε την κάμερα της εκπομπής στο πυρηνικό καταφύγιο που έχει φτιάξει με τα χέρια του στο Ηράκλειο της Κρήτης και μπορεί να μείνει εκεί για έως και δύο χρόνια.

Έχει δύο μεγάλους καταψύκτες με αποθηκευμένα τρόφιμα, δεξαμενή με αρκετό νερό «με λίγη οικονομία», όπλα για προστασία, φάρμακα αλλά και έναν θάλαμο όπου φτάνει η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά.

«Εδώ και 30 χρόνια το σπίτι μου είναι αυτόνομο ενεργειακά. (...) Ο κόσμος το ξέρει ότι είμαι έτοιμος, γιατί το δημοσιεύω κατά καιρούς. Απλά το θεωρεί ακραίο, ίσως και στα όρια του ψεκασμένου. Είναι καλό να προετοιμάζεσαι για κάτι, ακόμα και αν δεν συμβεί. Δεν κάνει κακό» σημείωσε, αρχικά.

«Το πρώτο πράγμα που έκανα είναι ότι μετέτρεψα το σπίτι σε Κλωβό Φαραντέι» είπε και εξήγησε πως όλο το σπίτι έχει σίδηρο. Έτσι «αποτρέπουμε οποιοδήποτε είδος ακτινοβολίας να περάσει μέσα». Ακόμα, «μπορεί να αντέξει και άμεσο χτύπημα πυραύλου». 

Η μάσκα κατά των χημικών επιθέσεων

Άλλος συνεντευξιαζόμενος συμβούλευσε τον κόσμο να έχει πάντα μαζί του μία σφυρίχτρα, ενώ έδειξε στην κάμερα το πώς χρησιμοποιεί την ειδική μάσκα για την αντιμετώπιση χημικών. 

Η μάσκα, μοιάζει με τις χειρουργικές, όπως είπε, και «προστατεύει από χημικές επιθέσεις. Είναι φτιαγμένη (...) ένα ύφασμα εμποτισμένο με ενεργό άνθρακα και σταματά ήπιες επιθέσεις με χημικά. Είναι πάρα πολύ χρήσιμο». 

Ο ίδιος σημείωσε πως για καιρό έμενα στα Εξάρχεια και του χρειάστηκε καθώς ήταν αρκετές οι φορές που βρέθηκε να βήχει ασταμάτητα λόγω χημικών από επεισόδια. 

Αναφέρθηκε και σε άλλη μία διαδομένη πρακτική μεταξύ των "prepper", αυτή του να αφήνουν διάφορα πράγματα σε «καβάτζες».«Μπορεί να έχεις θάψει τρόφιμα, πυρομαχικά» είπε, αλλά εξήγησε πως ο ίδιος δεν φτάσει στα άκρα. Πάντα έχει μαζί του μία σφυρίχτρα, όμως. «

«Κανείς μας, σε μία τόσο σεισμογενή χώρα, δεν μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς σφυρίχτρα» παρατήρησε. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA