Μενού
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ | AP
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για να συνάψουν εμπορική συμφωνία μαζί του, καθώς τίθενται σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί.

«Σας λέω, αυτές οι χώρες μας τηλεφωνούν, φιλούν τον κ@λο μου», δήλωσε ο Τραμπ, όπως αναφέρει το Pοlitico, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο δείπνο της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής του Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον,

«Πεθαίνουν για να κάνουν μια συμφωνία». «Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ κύριε, κάντε μια συμφωνία. Θα κάνω τα πάντα κύριε», μιμήθηκε έναν ξένο ηγέτη.

Κατέρρευσαν οι ασιατικές μετοχές

Πολλοί νέοι δασμοί, που ανακοινώθηκαν από τον Τραμπ στις 2 Απριλίου, τέθηκαν σε ισχύ το πρωί της Τετάρτης. Στοχεύουν ένα ευρύ φάσμα εισαγόμενων αγαθών και έχουν πυροδοτήσει έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, καθώς μεγάλες οικονομίες σχεδιάζουν αντίποινα.

Οι δασμοί του Τραμπ περιλαμβάνουν μαζικούς δασμούς 104% σε κινεζικά προϊόντα, ενώ δεκάδες άλλα έθνη, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αντιμετωπίσουν δασμούς που κυμαίνονται από 11% έως 50%.

Οι ασιατικές μετοχές κατέρρευσαν το πρωί της Τετάρτης, καθώς οι νέοι δασμοί άρχισαν να εφαρμόζονται με τις βασικές αγορές να είναι ήδη ανοιχτές.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei σημείωσε πτώση άνω του 5%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης TOPIX υποχώρησε κατά 4,6%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε 4,3% και η αγορά της Ταϊβάν σημείωσε βουτιά άνω του 5,7%.

Μιλώντας στην εκδήλωση το βράδυ της Τρίτης, ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης σχέδια για πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων.

«Θα δασμολογήσουμε τα φαρμακευτικά προϊόντα μας και μόλις το κάνουμε αυτό θα επιστρέψουν ορμητικά στη χώρα μας, επειδή είμαστε η μεγάλη αγορά», είπε.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...