Ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ερευνάται από την αστυνομία για καταγγελίες αναφορικά με τροποποίηση εγγράφων σχετικά με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ώστε να δώσει μια ευνοϊκότερη εικόνα για το αφεντικό του, σύμφωνα με το BBC.
Ο Τζάτσι Μπράβερμαν, ένας από τους στενότερους συμβούλους του Νετανιάχου, ανακρίθηκε από την ισραηλινή αστυνομία για περισσότερες από πέντε ώρες την Πέμπτη (14/11), σύμφωνα με αναφορές σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Οι ντετέκτιβ επιβεβαίωσαν ότι διεξάγεται έρευνα.
Η κατηγορία επικεντρώνεται σε δύο τηλεφωνήματα που έλαβε ο Νετανιάχου καθώς εκτυλίσσονταν η επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Ο Μπράβερμαν θεωρείται ύποπτος ότι άλλαξε την καταγεγραμμένη ώρα όταν ο Νετανιάχου έλαβε για πρώτη φορά ενημέρωση για την επίθεση μέσω τηλεφωνικής κλήσης από τον τότε στρατιωτικό γραμματέα του, τον υποστράτηγο Άβι Γκιλ.
Ο επιτελάρχης κατηγορείται ότι άλλαξε την ώρα από 06:40 σε 06:29. Αρνείται ότι άλλαξε την απομαγνητοφώνηση της κλήσης εκτός από την αλλαγή της ώρας.
«Γνωρίζω ότι η πρώτη κλήση ελήφθη στις 06:29, γι' αυτό επέμενα να την αλλάξω», φέρεται να είπε στους ντετέκτιβ κατά την ανάκριση.
Ενώ ο Γκιλ είχε τηλεφωνήσει στον Νετανιάχου στις 06:29, καθώς ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς, ο Νετανιάχου δεν έδωσε οδηγίες, λέγοντάς του να τηλεφωνήσει ξανά σε 10 λεπτά, στις 06:40, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz.
Μόνο κατά τη διάρκεια της δεύτερης τηλεφωνικής κλήσης, την οποία ο Μπράβερμαν φέρεται να άλλαξε τη χρονική σήμανση για να φαίνεται σαν να ήταν η πρώτη, ο Νετανιάχου διέταξε τον Γκιλ να πραγματοποιήσει μια αξιολόγηση της κατάστασης για την αναπτυσσόμενη εισβολή της Χαμάς, ανέφερε η Haaretz.
Ο ισχυρισμός είναι ότι ο Μπράβερμαν άλλαξε την ώρα, για να δώσει την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός είχε ενεργήσει επειγόντως και πιο αποφασιστικά. Ο επιτελάρχης το αρνείται.
Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία στρατιωτικών και μυστικών υπηρεσιών στην ιστορία του Ισραήλ. Αρκετοί ανώτεροι στρατιωτικοί έχουν ήδη παραιτηθεί για αυτό.
Ο Νετανιάχου αρνείται σταθερά οποιαδήποτε προσωπική αποτυχία.
Οι επικριτές του, ωστόσο, πιστεύουν ότι είναι ο πρωθυπουργός που ήταν τελικά υπεύθυνος για την αποτυχία να αποτραπεί η πιο θανατηφόρα επίθεση στη χώρα από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.
Διάφορες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για τις αποτυχίες του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών και ο Νετανιάχου έχει απορρίψει ισχυρισμούς ότι καθυστερεί σε αιτήματα για πλήρη έρευνα.
- Φωτιά στο εργοστάσιο της Βιολάντα: Τα σενάρια για τα αίτια της τραγωδίας - Αγωνία για τις αγνοούμενες
- Όταν η Βιολάντα ήταν φούρνος της γειτονιάς στα Τρίκαλα: Η ιστορία της εμβληματικής βιομηχανίας
- Δήμητρα Λιάνη: Η αντίδρασή της στο άκουσμα του θανάτου της Αναστασίας Αθήνη
- Γιώργος Λιάγκας: Του έκλεισε το τηλέφωνο ο Μιχάλης Γιαννάκος - «Μου έκανε τη μούρη κρέας. Άντε από ‘δω!»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.