Μενού
Βίκτορ Ορμπάν
Βίκτορ Ορμπάν | AP
  • Α-
  • Α+

Το Δικαστήριο της ΕΕ, με σημερινή απόφασή του, επέβαλε πρόστιμο στην Ουγγαρία ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που υποχρεούται να καταβάλλει εφάπαξ, καθώς και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ποινή αποφασίστηκε κατόπιν μη συμμόρφωσης της Ουγγαρίας με τη νομοθεσία της ΕΕ για το άσυλο, κατόπιν ετυμηγορίας που είχε ληφθεί ήδη από το 2020.

Βάσει αυτής, κρίθηκε πως η Ουγγαρία δεν είχε συμμορφωθεί με τους κανόνες του δικαίου της ΕΕ σχετικά με τις διαδικασίες για τη χορήγηση διεθνούς προστασίας και την επιστροφή παράνομα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών.

Η απάντηση Ορμπάν για το πρόστιμο στην Ουγγαρία

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ουγγαρία δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθεί με την απόφαση του 2020 όσον αφορά την πρόσβαση στη διαδικασία διεθνούς προστασίας, το δικαίωμα των αιτούντων ασύλου να παραμένουν στη χώρα ενώ εξετάζεται το αίτημά τους.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, σχολίασε «σκανδαλώδη και απαράδεκτη» την απόφαση. 

«Το πρόστιμο των 200 εκατομμυρίων ευρώ συν ένα εκατομμύριο ημερησίως για το γεγονός ότι υπερασπισθήκαμε τα σύνορα της ΕΕ είναι "σκανδαλώδες και απαράδεκτο"», δήλωσε ο εθνικιστής πρωθυπουργός στο Twitter.

«Οι παράνομοι μετανάστες φαίνεται ότι είναι σημαντικότεροι για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών από τους ίδιους τους Ευρωπαίους πολίτες του», υπογράμμισε.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA