Μενού
Ντόναλντ Τραμπ δασμοί παγκοσμιο εμπόριο
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο υπουργικό συμβούλιο | ΑΠΕ - ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Εξαιρετική χαρακτήρισε την επικοινωνία που είχε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ στο πρώτο του σχόλιο μετά την μαραθώνια επαφή που είχαν τηλεφωνικά.

Σύμφωνα με το Sky News, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν «αμέσως διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός».

Δεν είναι σαφές σε τι διαφέρει αυτό από τις διαπραγματεύσεις που άρχισαν ήδη την Παρασκευή στην Τουρκία μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών αντιπροσωπειών.

«Το Βατικανό, όπως εκπροσωπείται από τον Πάπα, έχει δηλώσει ότι θα ενδιαφερόταν πολύ να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις. Ας αρχίσει η διαδικασία!», έγραψε στην ιστοσελίδα Truth Social, σε έναν τόνο πολύ πιο αισιόδοξο από αυτόν του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συμπλήρωσε ότι: «Ο τόνος και το πνεύμα της συζήτησης ήταν άριστα».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις ο Τραμπ δήλωσε: «Οι συνθήκες για τις διαπραγματεύσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο μερών, επειδή γνωρίζουν λεπτομέρειες μιας διαπραγμάτευσης που κανείς άλλος δεν θα γνώριζε».

Η «μαραθώνια» τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν 

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν έληξε πριν λίγο και διήρκησε δύο ώρες.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον, το ότι ο Πούτιν εξέφρασε διάθεση να συνεργαστεί με το Κίεβο στη σύναψη ενός μνημονίου, για τη σύναψη μελλοντικής συνθήκης ειρήνης.
Γιατί ο Πούτιν «παίζει στα «δάχτυλα» τον Τραμπ

Το πρακατορείο Tass ανέφερε επίσης ότι ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα «αρκέστηκε» σε αντιπροσωπεία χαμηλού επιπέδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, την περασμένη Παρασκευή (16/5).

Διαβάστε επίσης: Το απόγευμα η συνομιλία Πούτιν και Τραμπ: «Θα ληφθεί υπόψη η Κωνσταντινούπολη» λένε οι Ρώσοι

Σε εκτεταμένη ανάλυση, το Sky βλέπει στις τελευταίες κινήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν ένα «νούμερο» υποτίμησης και εξευτελισμού του ρόλου της αμερικανικής διπλωματίας, αλλά και του ίδιου του Τραμπ.

Από εκεί που η υφήλιος πίστεψε τις υποσχέσεις του «πλανητάρχη» για μια λύση στο ρωσο-ουκρανικό, ο ίδιος υποτίμησε την αξία της προσωπικής του παρέμβασης, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τον άνθρωπο που θα μετατοπίσει τον Πούτιν προς το συμφέρον όλων.

Η ιδέα όμως δεν έχει αξιοποιηθεί καλά μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις.

Η Μόσχα είναι ακλόνητη και αμετακίνητη. Ένας πρόεδρος των ΗΠΑ που έφερε μια νέα και διαφορετική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική έχει συναντήσει την ίδια παλιά Ρωσία, προσηλωμένη στην ιδέα προσάρτησης Σοβιετικών εδαφών.

Η ισορροπία δυνάμεων που είχε διαμορφωθεί πριν από το τηλεφώνημα δεν έτεινε απαραίτητα προς την Ουάσινγκτον. Σε κάθε βήμα, ο Πούτιν ματαίωνε τη διπλωματία του Τραμπ αγνοώντας τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, τις εκκλήσεις για συνάντηση και τις εκκλήσεις για διακοπή των βομβαρδισμών.

Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο αποκτά την όψη της ταπείνωσης, ενός προέδρου των ΗΠΑ που υποδύεται. Μπορεί να έχουμε ήδη φτάσει σε αυτό το σημείο. Ο Πούτιν αφήνει καλή εντύπωση για έναν πρόεδρο που έχει αποσυνδεθεί από τις προσπάθειες των συμμάχων να τον εμπλέξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία. 

Είναι μια ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι ανησυχούν επίσης ότι ο Τραμπ δεν το βλέπει. 

 

Τραμπ - Πούτιν: Πόσες φορές τα έχουν «ξαναπεί»

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που Τραμπ και Πούτιν έρχονται σε τηλεφωνική συνομιλία, ειδικά για να συζητήσουν το μέλλον του ουκρανικού. Μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, η πρώτη δημόσια ανακοινωθείσα τηλεφωνική κλήση με τον Πούτιν πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου.

Συνομίλησαν ξανά στις 18 Μαρτίου. Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι συνομίλησαν για περίπου δύο ώρες, μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια κλήσεις του Πούτιν.

Ο Πούτιν συμφώνησε να σταματήσει προσωρινά τις επιθέσεις σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, αν και κατηγορήθηκε ότι επανειλημμένα αθετούσε τη συμφωνία, αλλά αρνήθηκε να εγκρίνει μια πλήρη 30ήμερη εκεχειρία που ήλπιζε ο Τραμπ.

Όσο για ανεπίσημες επαφές, το Κρεμλίνο είχε αναφέρει τον Μάρτιο του 2025, ότι ενδέχεται να υπήρξε περαιτέρω συνεννόηση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν από τις δημόσια ανακοινωθείσες τηλεφωνικές κλήσεις.

Στο βιβλίο του «Πόλεμος» του 2024, ο δημοσιογράφος της Washington Post, Μπομπ Γούντγουορντ, ανέφερε ότι ο Τραμπ είχε άμεσες συνομιλίες έως και επτά φορές με τον Πούτιν αφότου έφυγε από τον Λευκό Οίκο το 2021.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό ίσχυε σε συνέντευξή του στο Bloomberg πέρυσι, ο Τραμπ απάντησε: «Αν το έκανα, είναι έξυπνο».  Το Κρεμλίνο διέψευσε την αναφορά του Γούντγουορντ.

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA