Μενού
Γάτα
Γάτα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας Όρεγκον των ΗΠΑ, μετά την επιβεβαίωση ενός κρούσματος βουβωνικής πανώλης, ασθένεια που δεν είχε ανιχνευτεί στην περιοχή για μία δεκαετία. Ο ασθενής «μηδέν» ήταν ένας άνδρας που μολύνθηκε από την κατοικίδια γάτα του.

Σύμφωνα με τη New York Post, ο άνδρας, κάτοικος της κομητείας Deschutes, πιστεύεται ότι είναι το μόνο άτομο που έχει μολυνθεί, όπως πληροφόρησαν οι τοπικές αρχές την Τετάρτη: «Η Υπηρεσία Υγείας της κομητείας Deschutes επιβεβαίωσε ένα κρούσμα ανθρώπινης πανώλης σε ντόπιο κάτοικο. Άτομα του κοινωνικού του περίγυρου έχουν εντοπιστεί από τις αρχές και τους χορηγήθηκε προληπτική φαρμακευτική αγωγή».

Η κατάσταση υγείας του ασθενή και της γάτας του δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η περίπτωση διαγνώστηκε και αντιμετωπίστηκε έγκαιρα, θέτοντας μικρό κίνδυνο για την κοινότητα. 

Πώς εξαπλώνεται η πανώλη

Η βουβωνική πανώλη, περιβόητη για τον αποδεκατισμό του Ευρωπαϊκού πληθυσμού τον 14ο αιώνα, μεταφέρεται κυρίως από σκίουρους, άλλα άγρια ​​τρωκτικά, καθώς  και τους ψύλλους τους. Όταν ένα μολυσμένο τρωκτικό αρρωσταίνει και πεθαίνει, τα παράσιτα μπορούν να μεταφέρουν τη μόλυνση σε άλλα ζώα ή ανθρώπους μέσω δαγκωμάτων.

Όσοι έχουν μολυνθεί παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, ληθαργία και διογκωμένους λεμφαδένες. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μεταξύ δύο έως οκτώ ημερών μετά την έκθεση. Αν και δεν υπάρχει εμβόλιο, η πανώλη είναι θεραπεύσιμη με αντιβιοτικά εάν διαγνωστεί έγκαιρα, ενώ μπορεί να γίνει θανατηφόρα εάν αφεθεί.

Το επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι το πρώτο που πλήττει την πολιτεία από το 2015, όταν μια έφηβη προσεβλήθη από την ασθένεια, μέσω τσιμπήματος ψύλλου κατά τη διάρκεια ενός κυνηγετικού ταξιδιού.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA