Μενού
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του | ΑΠΕ - ΜΠΕ / Sputnik Pool
  • Α-
  • Α+

Η Ρωσία και ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε στις ΗΠΑ έναν κατάλογο αιτημάτων για μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου της κατά της Ουκρανίας και την επανεκκίνηση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς συμπεριέλαβε η Μόσχα στον κατάλογό της ή αν είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο πριν από την αποδοχή τους, γράφει σχετικά το Reuters.

Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν τους όρους κατά τη διάρκεια προσωπικών και εικονικών συνομιλιών τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δήλωσαν επίσης αξιωματούχοι με γνώση του θέματος.

Οι απαιτήσεις του Πούτιν για την Ουκρανία

Περιέγραψαν τους όρους του Κρεμλίνου ως ευρείς και παρόμοιους με τα αιτήματα που έχει προηγουμένως υποβάλει στην Ουκρανία, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, προσθέτει το Reuters.

Αυτοί οι προηγούμενοι όροι περιλάμβαναν τη μη ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, τη συμφωνία να μην αναπτυχθούν ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία και τη διεθνή αναγνώριση του ισχυρισμού του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Κριμαία και τέσσερις επαρχίες ανήκουν στη Ρωσία.

Η Ρωσία, τα τελευταία χρόνια, απαίτησε επίσης από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν αυτό που αποκάλεσε «βαθύτερες αιτίες» του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Οι ειδικοί λένε ότι οι απαιτήσεις της Ρωσίας πιθανόν να μην αποσκοπούν μόνο στη διαμόρφωση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με την Ουκρανία, αλλά και να αποτελέσουν τη βάση για συμφωνίες με τους δυτικούς υποστηρικτές της.

Η Ρωσία έχει διατυπώσει παρόμοιες απαιτήσεις από τις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες - απαιτήσεις που θα περιόριζαν την ικανότητα της Δύσης να οικοδομήσει μια ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη και ενδεχομένως θα επέτρεπαν στον Πούτιν να επεκτείνει την επιρροή του στην ήπειρο.

«Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι οι Ρώσοι είναι πρόθυμοι να κάνουν παραχωρήσεις» δήλωσε η Άντζελα Στεντ, ανώτερη συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings, η οποία ήταν η κορυφαία αναλύτρια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη Ρωσία και την Ευρασία. «Οι απαιτήσεις δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Νομίζω ότι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την ειρήνη ή μια ουσιαστική κατάπαυση του πυρός».

Στην προσπάθειά τους να προλάβουν αυτό που οι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών συμπέραναν ότι ήταν μια επικείμενη ρωσική εισβολή, ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ασχολήθηκαν με τους Ρώσους ομολόγους τους για τρία από τα αιτήματα του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τα αμερικανικά κυβερνητικά έγγραφα που εξέτασε το Reuters.

Αυτά ήταν η απαγόρευση των στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα εδάφη των νέων μελών της συμμαχίας και η απαγόρευση της ανάπτυξης αμερικανικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη ή αλλού εντός της εμβέλειας του ρωσικού εδάφους, σύμφωνα με έγγραφα.

«Αυτές είναι οι ίδιες ρωσικές απαιτήσεις που έχουν τεθεί από το 1945», δήλωσε ο Kori Schake, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου που διευθύνει μελέτες εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής στο American Enterprise Institute. «Με τη συμπεριφορά της κυβέρνησης Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι δεν φοβούνται απλώς ότι τους εγκαταλείπουμε, φοβούνται ότι έχουμε ενωθεί με τον εχθρό».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA