Μενού
Ο βάτραχος των Άλπεων
Ο βάτραχος των Άλπεων | Youtube
  • Α-
  • Α+

Ένα νέο βίντεο του BBC, με αφήγηση του υπέροχου Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, καταγράφει το απίστευτο τελετουργικό ζευγαρώματος του βατράχου των Άλπεων, καθώς μάχεται με τις καιρικές συνθήκες και τους...«αντίζηλους».

Η περιπέτεια του κοινού βατράχου των Άλπεων ξεκινά με το που ξυπνήσει από την χειμερία νάρκη, αν και δεν είναι ποτέ άνοιξη στα μέρη όπου συχνάζει. Το μικρό πρασινωπό αμφίβιο φαίνεται να ξεμυτίζει από το λαγούμι του στο χιόνι, έτοιμο να διεκδικήσει ένα ταίρι.

Το ταξίδι στο χιόνι

Η «ζεστή» περίοδος στις πλαγιές των Άλπεων μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Ο μικρός βάτραχος δεν έχει καθόλου χρόνο να σπαταλήσει, αφού αν δεν ζευγαρώσει πριν τη δύση του ήλιου, μπορεί να ξεμείνει χωρίς καταφύγιο και να πεθάνει από το κρύο πάνω στην προσπάθεια.

Αμέσως μόλις ξυπνήσει, αρχίζει να σέρνεται αργά πάνω στο παγωμένο χιόνι, ενώ σε κάθε κατηφόρα κάνει άλματα, κατρακυλώντας προς χαμηλότερο υψόμετρο. Σκοπός του είναι να βρει την κοντινότερη ρηχή λιμνούλα, όπου συγκεντρώνονται και άλλα μέλη του είδους του για την περίοδο του ζευγαρώματος.

Ακόμα και αν ο καιρός είναι ευνοϊκός, η μάχη του έχει μόλις αρχίσει. Φτάνοντας στη λίμνη, πρέπει να ανταγωνιστεί δεκάδες άλλα αρσενικά που διεκδικούν μία θέση πάνω σε ένα από τα λιγοστά θηλυκά, ενώ ταυτόχρονα παραμονεύει ο κίνδυνος θηρευτών, όπως τα αρπακτικά πουλιά.

Ο «σταρ» του κλιπ βρήκε αίσιο τέλος. Αν και έφτασε αργά, επιστρέφοντας κατάφερε να βρει ένα ξεστρατισμένο θηλυκό που είχε βγει από το κοπάδι, καταφέρνοντας να εξασφαλίσει τη «δυναστεία» του. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA