Μενού
Ασκήσεις της Ρωσίας με πυρηνικά
Ασκήσεις της Ρωσίας με πυρηνικά | AP
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στο μπλοκ των δυτικών χωρών με φόντο τις ρωσικές ασκήσεις για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων σε θέση μάχης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι ασκήσεις σε θέση μάχης περιελάμβαναν την ειδική παράδοση εικονικών πυρηνικών κεφαλών σε προωθημένα σημεία αποθήκευσης και σε ένα αεροδρόμιο όπου φορτώθηκαν σε βομβαρδιστικά.

Η παραπάνω είδηση δεν είναι διαρροή, αλλά επίσημη ενημέρωση από την επίλεκτη μονάδα πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, διέταξε την διεξαγωγή πυρηνικών ασκήσεων μετά από απειλές που υπήρξαν όπως είπε το Κρεμλίνο, από τη Δύση.

rossia
Russian Defense Ministry Press Service via AP

Στις «απειλές» συμπεριλαμβάνονται, κατά τη Μόσχα, τα «μηνύματα» από δυτικούς αξιωματούχους, που τονίζουν ότι θα επέτρεπαν στην Ουκρανία να πλήξει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία με δυτικά όπλα.

rossia
Russian Defense Ministry Press Service via AP

Στις ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα νότια της Ρωσίας, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, συμμετείχαν στρατιώτες από τη στρατιωτική περιφέρεια του Λένινγκραντ, κινητοί εκτοξευτές πυραύλων, η αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό της χώρας

Σε μια σπάνια ανακοίνωση της, η 12η Κύρια Διεύθυνση της Ρωσίας (12 GU MO), η οποία είναι αρμόδια για τη φύλαξη, συντήρηση, μεταφορά και παράδοση του τεράστιου οπλοστασίου πυρηνικών όπλων της Ρωσίας, αναφέρει ότι οι ασκήσεις θα αναλυθούν για να γίνουν βελτιώσεις.

rossia
Russian Defense Ministry Press Service via AP

Η εν λόγω Διεύθυνση «εξασφάλισε την παράδοση πυρηνικών εκπαιδευτικών πυρομαχικών στα σημεία αποθήκευσης πεδίου στην περιοχή που βρίσκεται η πυραυλική ταξιαρχία και το επιχειρησιακό αεροδρόμιο της αεροπορίας εφόδου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ενημέρωση για τα πυρηνικά

«Η περαιτέρω βελτίωση της εκπαίδευσης των μη στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων θα καθοριστεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκπλήρωση των στόχων σε διάφορα σενάρια ανάπτυξης της στρατιωτικό-πολιτικής κατάστασης», τονίζεται επίσης.

Μάλιστα, βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας δείχνει Ρώσους ναύτες να εστιάζουν σε έναν εικονικό στόχο και στη συνέχεια να μετρούν αντίστροφα για την εκτόξευση, και εν συνεχεία να πατούν το κουμπί που γράφει «εκτόξευση».

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους σπρώχνουν τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικής αντιπαράθεσης δίνοντας στην Ουκρανία όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, μερικά από τα οποία χρησιμοποιούνται εναντίον του ρωσικού εδάφους.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Μόσχα επιχειρεί να στείλει μήνυμα στις ΗΠΑ και στους Ευρωπαίους συμμάχους της ότι το να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία με προηγμένα δυτικά όπλα αποτελεί κλιμάκωση που θα μπορούσε να επιφέρει συνέπειες.

Πυρηνικά όπλα: Η δύναμη της Ρωσίας

Η Ρωσία διαθέτει περίπου 1.558 μη στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές, αν και οι ειδικοί στον έλεγχο των εξοπλισμών λένε ότι είναι πολύ δύσκολο να ειπωθεί ποιος είναι ο ακριβής αριθμός τους λόγω της μυστικότητας.

Ο Πούτιν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι πολλά από τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας έχουν εκρηκτική ισχύ 70-75 κιλοτόνων - περίπου πέντε φορές το μέγεθος της αμερικανικής πυρηνικής βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA