Μενού
Ο Αλεξέι Ναβάλνι σε δικαστήριο στη Μόσχα
Αλεξέι Ναβάλνι | (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
  • Α-
  • Α+

Από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι , σύμφωνα με όσα πληροφορήθηκε η μητέρα του, από τη σωφρονιστική αποικία όπου είχε φυλακιστεί ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Την παραπάνω αποκάλυψη έκανε ο στενός σύμμαχος του Ναβάλνι, Ιβάν Ζντάνοφ.

Να σημειωθεί ότι η ομάδα υποστήριξης του Ναβάλνι, με ανάρτησή της στο Telegram, κατηγόρησε τους «δολοφόνους» του ότι προσπαθούν «να καλύψουν τα ίχνη τους» επειδή δεν παραδίδουν τη σορό στους οικείους του.

«Είναι προφανές ότι οι δολοφόνοι θέλουν να καλύψουν τα ίχνη τους. Για αυτό δεν δίνουν τη σορό του Αλεξέι και την κρύβουν ακόμη και από τη μητέρα του», τονίζεται στην ανάρτηση.

Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, προς το παρόν είναι ασαφές το πού βρίσκεται η σορός του Ναβάλνι.

Ναβάλνι: Θρίλερ με τη σορό

Η εκπρόσωπός του, η Κίρα Γιάρμις, ανέφερε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι την ενημέρωσαν ότι η σορός του δεν θα παραδοθεί στους συγγενείς του μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Επιπλέον, της διεμήνυσαν ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τα αίτια του θανάτου.

Σύμφωνα με τη Γιάρμις, έγινε μια δεύτερη εξέταση στο πτώμα και τα αποτελέσματα «υποτίθεται» ότι θα είναι διαθέσιμα την επόμενη εβδομάδα.

Οι συγγενείς του Ναβάλνι από την πλευρά τους ζήτησαν να τους παραδοθεί αμέσως η σορός.

Η Γιάρμις είπε ότι η μητέρα του Ναβάλνι, Λιουντμίλα, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο του, πήγαν στη σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3, στην περιοχή της Γιαμαλίας και τους δόθηκε ένα «επίσημο έγγραφο» που επιβεβαίωνε τον θάνατό του.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι δολοφονήθηκε», πρόσθεσε η Γιάρμις η οποία, όπως και πολλοί άλλοι αντιφρονούντες, έχει αυτοεξοριστεί για να μην οδηγηθεί στη φυλακή. «Πέθανε στις 14:17 τοπική ώρα της 16ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που δόθηκε στη μητέρα του», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Γιάρμις, η Λιουντμίλα Ναβάλναγια και ο δικηγόρος έφτασαν στη φυλακή στις 11:00 σήμερα, τοπική ώρα, αλλά χρειάστηκε να περιμένουν επί δύο ώρες μέχρι να τους δεχτούν.

Είναι άγνωστο το πότε θα δοθεί η σορός στους συγγενείς και το πού θα ενταφιαστεί ο Ναβάλνι.

Ναβάλνι: Θολό τοπίο

Επίσης, παραμένει ασαφές επίσης το πού βρίσκεται το πτώμα, αφού το νεκροτομείο, όπου οι σωφρονιστικές αρχές λένε ότι το μετέφεραν, είναι κλειστό και ένας υπάλληλός του διαβεβαίωσε τον δικηγόρο ότι δεν το έχουν παραλάβει.

«Η ερευνητική επιτροπή έχει άπειρες επιλογές», είπε ένας εργαζόμενος στο πρακτορείο Reuters, που ανέφερε ότι η σορός ενδέχεται να βρίσκεται σε άλλες πόλεις της περιοχής, οι Λαμπιτνάνγκι, Ναντίμ και Ουρενγκόι. «Στη Σαλέχαρντ έχουμε μόνο ένα νεκροτομείο. Δεν έχω παραλάβει κανέναν, ούτε σορό, ούτε χαρτιά», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν το πτώμα μπορεί να μεταφέρθηκε προτού να αναλάβει ο ίδιος βάρδια, απάντησε: «Κανείς δεν μου έδωσε τίποτα. Νομίζω ότι αν είχε μεταφερθεί σε εμάς μια τέτοια σορός, θα μου το είχαν πει αμέσως».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA