Μενού
Nadezhdin.jpg
Ο Μπόρις Ναντεζντίν. | AP Photo/Alexander Zemlianichenko
  • Α-
  • Α+

Χιλιάδες πολίτες σχηματίζουν ουρές τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη Ρωσία και στέκονται υπομονετικά στο τσουχτερό κρύο για να υποστηρίξουν τον πιθανό ισχυρό υποψήφιο αντίπαλο του Βλαντιμίρ Πούτιν στις προσεχείς εκλογές.

Ο κόσμος περιμένει για να υπογράψει υπέρ της υποψηφιότητας του Μπόρις Ναντεζντίν, μια διαδικασία απαραίτητη για να συμμετάσχει ο ίδιος στη μάχη της κάλπης.

Είναι ο νέος «πονοκέφαλος» για το Κρεμλίνο καθώς επιδιώκει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 17ης Μαρτίου και οι θέσεις του έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη στρατηγική και τις πολιτικές του Πούτιν.

Το ερώτημα τώρα, σύμφωνα με το Associated Press, είναι αν οι ρωσικές αρχές θα του επιτρέψουν να σχηματίσει ψηφοδέλτιο.

Ρωσία: Ο πιθανός αντίπαλος του Πούτιν

Ο 60χρονος νομικός και ακαδημαϊκός Μπόρις Ναντεζντίν έχει αποκτήσει έρεισμα στη Ρωσία το τελευταίο διάστημα, καθώς ζητά ανοιχτά να σταματήσει η σύγκρουση στην Ουκρανία, να τερματιστεί η επιστράτευση των νεαρών ανδρών για τον φρικτό πόλεμο και να αρχίσει διάλογος με τη Δύση.

AP24025581007503.jpg
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Έχει επίσης επικρίνει την καταστολή του LGBTQ+ ακτιβισμού από την κυβέρνηση της χώρας του.

«Η συλλογή των υπογραφών πήγε απροσδόκητα καλά για εμάς», είπε ο Ναντεζντίν στο Associated Press σε συνέντευξή του την Τετάρτη στη Μόσχα. «Δεν το περιμέναμε αυτό, για να είμαι ειλικρινής», πρόσθεσε ο 60χρονος ακαδημαϊκός.

Ο Ναντεζντίν επιδιώκει να είναι υποψήφιος με το Κόμμα Πολιτικής Πρωτοβουλίας.

Επειδή το κόμμα δεν εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, για να συμμετέχει ο Ναντεζντίν στις προεδρικές εκλογές πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 υπογραφές, με όριο τις 2.500 σε κάθε μία από τις δεκάδες περιφέρειες της τεράστιας χώρας.

AP24025580118373.jpg
AP Photo/Dmitri Lovetsky, File

Ρωσία: Τι ισχύει με τις υπογραφές

Ο Πούτιν, ο οποίος είναι υποψήφιος ως ανεξάρτητος και όχι με το κυβερνών κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας, έχει συγκεντρώσει πάνω από 3 εκατομμύρια υπογραφές.

Περιμένοντας να υπογράψει στην Αγία Πετρούπολη, ο Αλεξάντερ Ρακιτιάνσκι είπε στο AP ότι πέρασε μια «περίοδο απάθειας όταν νόμιζα ότι δεν μπορούσα να κάνω τίποτα». Τώρα, ωστόσο, βλέπει την εκστρατεία του Ναντεζντίν ως μια ευκαιρία να ασκήσει τα πολιτικά του δικαιώματα.

Με καταγωγή από το Μπέλγκοροντ, τη ρωσική συνοριακή πόλη που πλήττεται από συνεχείς ουκρανικές επιθέσεις, ο Ρακιτιάνσκι είπε ότι υποστήριξε τον Ναντεζντίν ώστε η γενέτειρά του «να μην βομβαρδιστεί και οι άνθρωποι να μην πεθαίνουν στους δρόμους».

Βίντεο στο ίντερνετ δείχνουν ουρές υποστηρικτών του Ναντεζντίν όχι μόνο στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, αλλά και στο Κρασνοντάρ στο νότο, στο Σαράτοφ και στο Βορόνεζ στα νοτιοδυτικά και πέρα από τα Ουράλια Όρη στο Αικατερινούπολη.

Ακόμη και στην πόλη Γιακούτσκ της Άπω Ανατολής, 450 χιλιόμετρα νότια του Αρκτικού Κύκλου, η ομάδα του Ναντεζντίν είπε ότι έως και 400 άτομα την ημέρα περίμεναν υπομονετικά για να υπογράψουν με θερμοκρασίες έως και -40 βαθμούς Κελσίου.

AP24025579890080.jpg
AP Photo, File

Ρωσία: Ουρές στο κρύο

«Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι τέλειες και είναι δύσκολο να εμπλέκονται άνθρωποι στο βορρά σε κάποιο είδος δραστηριότητας. Αλλά άνθρωποι έρχονται καθημερινά», δήλωσε ο Αλεξέι Ποπόφ, επικεφαλής της εκλογικής ομάδας του Ναντεζντίν στο Γιακούτσκ.

Σε ένα χώρο συλλογής υπογραφών στη Μόσχα, ο Κιρίλ Σαβένκοφ είπε ότι υποστήριξε τον Ναντεζντίν λόγω της στάσης του για την Ουκρανία και τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Διεθνείς αναλυτές ισχυρίζονται ότι η αύξηση της υποστήριξης προς τον Ναντεζντίν έχει εκπλήξει ακόμη και το Κρεμλίνο, αν και ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι «δεν τον βλέπουμε ως αντίπαλο».

AP24025580869508.jpg
AP Photo/Dmitri Lovetsky, File

«Για να πετύχει ο Πούτιν μια πειστική νίκη, χρειάζεται όλοι οι υποστηρικτές του να ψηφίσουν και οι επικριτές του να μείνουν σπίτι», είπε η Εκαταρίνα Σούλμαν, πολιτικός επιστήμονας και μελετητής στο Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο.

«Αυτός είναι ο λόγος που ο Ναντεζντίν είναι τόσο πρόβλημα», τόνισε η ίδια. «Προσφέρει μια σκιά ελπίδας», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Στη συνέντευξή του στο AP, ο Ναντεζντίν είπε ότι πιστεύει ότι του επετράπη να είναι υποψήφιος επειδή είναι γνωστή οντότητα και δεν έχει επικρίνει συγκεκριμένα τον Πούτιν.

Ρωσία: Το προφίλ του Ναντεζντίν

  • Ο Μπόρις Ναντεζντίν γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1963.
  • Υπηρέτησε στην Κρατική Δούμα από το 1999 έως το 2003 και ήταν επίσης δημοτικός σύμβουλος στη Μόσχα.
  • Στο παρελθόν, θεωρήθηκε στενός σύμμαχος του δολοφονηθέντος πολιτικού της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ.
  • Ο Ναντεζντίν γεννήθηκε στην Τασκένδη του Σοβιετικού Ουζμπεκιστάν.
  • Έχει Ρωσική, Ουκρανική, Πολωνική, Ρουμανική και Εβραϊκή καταγωγή.
  • Επέζησε από τον σεισμό της Τασκένδης, που συνέβη στα τρίτα γενέθλιά του. Για πέντε γενιές στην οικογένεια Ναντεζντίν, όλοι οι άνδρες έφεραν το όνομα Boris.
  • Ο παππούς του ήταν Σοβιετικός Ουζμπέκος συνθέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Ωδείο της Τασκένδης.
  • Ο παππούς του από τη μητέρα του κατέφυγε στο Ουζμπεκιστάν από την Ουκρανία μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση.
  • Ο Ναντεζντίν είναι συχνά καλεσμένος σε κοινωνικοπολιτικά talk show στα ρωσικά ομοσπονδιακά τηλεοπτικά κανάλια.


 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA