Μενού
wilders.jpg
Ο Χερτ Βίλντερς. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ολλανδία μετά την νίκη - έκπληξη του ακροδεξιού Χερτ Βίλντερς στις εκλογές, γνωστού και ως «Τραμπ της Ολλανδίας».

Ο Γκομ φαν Στρίεν, ο οποίος είχε οριστεί από τον ακροδεξιό ηγέτη να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης, κατηγορήθηκε το σαββατοκύριακο από τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι έχει διαπράξει απάτες στους κόλπους της επιχείρησής του.

Οι συνθήκες αυτές και ο χρόνος που είναι απαραίτητος για να απαντήσει στις κατηγορίες «δεν είναι συμβατοί» με την αποστολή που του ανατέθηκε, δήλωσε ο φαν Στρίεν.

«Ενημέρωσα συνεπώς τον Χερτ Βίλντερς και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου ότι παραιτούμαι από τη θέση μου με άμεση ισχύ», πρόσθεσε.

Ο Γκομ φαν Στρίεν θα άρχιζε επισήμως σήμερα την αποστολή του συναντώντας τον ίδιο τον Χερτ Βίλντερς, το κόμμα του οποίου ήρθε πρώτο στις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου. Οι συναντήσεις στη συνέχεια ματαιώθηκαν.

Ολλανδία: Ακραίες θέσεις

Η αποστολή του Βίλντερς να πείσει τα άλλα κόμματα να δουλέψουν μαζί του ήταν ήδη δύσκολη, δεδομένων των ακροδεξιών θέσεών του εναντίον του Ισλάμ, της μετανάστευσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και είχε μετριάσει τους τόνους στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το κόμμα της Ελευθερίας, το PVV, ζητάει να απαγορευθούν τα τζαμιά, το Κοράνι και η μαντίλα, καθώς και να διοργανωθεί δημοψήφισμα για την έξοδο της Ολλανδίας από την ΕΕ.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA