Δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις στο TikTok φέρεται να προβάλλουν ναζιστική προπαγάνδα, χρησιμοποιώντας ύπουλες ψυχολογικές τακτικές για να προσελκύουν την προσοχή και να μυούν τους θεατές στον λόγο μίσους του Χίτλερ.
Ο διαβόητος λόγος του Αδόλφου Χίτλερ που κυκλοφορεί στο TikTok είναι γεμάτος με ρητορική μίσους κατά των εβραίων, αλλά οι λογαριασμοί που τον διακινούν καλύπτουν τη φωνή του με γρήγορη μουσική, για να γίνεται πιο «εύπεπτο» το περιεχόμενο, όπως γράφει το Sky News.
Αυτά τα ηχητικά χρησιμοποιούνται μάλιστα από κοινού σε διαφορετικά κλιπ, που συνήθως προωθούν ιδεολογίες ευγονικής, ρατσισμού, και φυλετικής υπεροχής.
Το «φάντασμα» του Χίτλερ στο TikTok
Ως μέρος έρευνας, το μέσο αποκάλυψε πως πάνω από 70.000 αναρτήσεις στην πλατφόρμα περιέχουν αυτά τα ηχητικά αποσπάσματα, έχοντας αποσπάσει εκατομμύρια likes.
Αυτές οι τεχνικές πλύσης εγκεφάλου φυσικά δεν είναι καινούργιες, και βασίζονται στις αρχές της εξαρτημένης μάθησης, αν και δεν ήταν μέχρι τώρα σαφής η διάδοσή τους στα μέσα που χρησιμοποιεί κυρίως η νεολαία.
Η λογική είναι απλή. Ένα κομμάτι «ιδεολογίας», για παράδειγμα τα κρωξίματα του Χίτλερ για εβραίους που συνωμοτούν να διαβρώσουν τη γερμανική κοινωνία, ανακατεύονται με άμεσα αναγνωρίσιμα, δημοφιλή τραγούδια και μελωδίες.
Η επανειλημμένη έκθεση δημιουργεί περισσότερους συνειρμούς στον θεατή, μεταξύ μίας άκακης αναπαράστασης και μίας επικίνδυνης ιδεολογίας, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να διασπαρεί το μίσος.
Για να απευθυνθούν σε ένα ευρύτερο κοινό, οι περισσότερες ομιλίες επενδύονται με ένα είδος μουσικής δημοφιλές στο TikTok, που ονομάζεται Drift Phonk -χωρίς την άδεια ή τη γνώση των δημιουργών.
Από την ομιλία του Χίτλερ στο «φόντο», τα κλιπ «ξεναγούν» τον χρήστη του TikTok σε ισχυρισμούς πως η εβραϊκή κοινότητα ευθύνεται για έναν υποτιθέμενο εξισλαμισμό της Ευρώπης, ή την εξαφάνιση της «λευκής φυλής», μεταξύ άλλων.
Η κεντρική υπόνοια στα περισσότερα από αυτά είναι ότι ο Χίτλερ «είχε τελικά δίκιο», δημιουργώντας μία επίπλαστη κατάσταση «ανάγκης» στο παρόν της Ευρώπης.
Το Sky News αναφέρει πως αφού εξέθεσε το εν λόγω περιεχόμενο και στη διοίκηση της πλατφόρμας, η εταιρεία ενημέρωσε πως η συντριπτική πλειονότητα των επίμαχων βίντεο έχει αφαιρεθεί.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.