Μενού
Χειρουργείο
Χειρουργείο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Άναυδοι έμειναν οι γιατροί με τη σπάνια περίπτωση δύο σιαμαίων που γεννήθηκαν στην Ινδονησία. Τα αδέλφια εκ γενετής μοιράζονται την ίδια λεκάνη και κάποια όργανα, ενώ αναφέρονται και ως σιαμαία «αράχνη», καθώς έχουν τρία πόδια και τέσσερα χέρια.

Όπως αναφέρει η DailyMail, τα δίδυμα αγόρια γεννήθηκαν το 2018 με τρία πόδια, τέσσερα χέρια και ένα πέος. Μοιράζονται επίσης μια ουροδόχο κύστη, το ορθό και το έντερο. 

Στην επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρονται ως Ischiopagus Tripus, και μόνο μερικές περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στην ιστορία. Τα αγόρια αποτελούν ακόμα πιο σπάνια περίπτωση, δεδομένου ότι αψήφησαν τις πιθανότητες και επιβίωσαν.

Τα σιαμαία «αράχνη»

Το κύριο πρόβλημα ήταν πως η ανατομία των διδύμων δεν θα τους επέτρεπε ποτέ να σταθούν όρθια. Για αυτό υποβλήθηκαν σε μία σειρά από διορθωτικά χειρουργεία, με τα οποία οι γιατροί αφαίρεσαν το τρίτο πόδι στη μία πλευρά τους και προσάρμοσαν την κοινή λεκάνη τους για να μπορούν τουλάχιστον να κάθονται.

Ο όρος δίδυμα «αράχνη» προέρχεται από άλλο ένα διάσημο ζευγάρι σιαμαίων, τους Ganga και Jamuna Mondal, που είχαν γεννηθεί στην Ινδία. Ανά τον κόσμο, μία στις 50.000 με 200.000 γεννήσεις είναι σιαμαία παιδιά.

Δύο είναι οι επικρατούσες θεωρίες για τα αίτια του φαινομένου. Η πρώτη θέλει την παραμόρφωση να προκαλείται όταν, κατά μη διαδικασία διαμόρφωσης μονοζυγωτικών διδύμων, η διαδικασία διαχωρισμού των ιστών τους παύει πρόωρα, αφήνοντας τα δύο μωρά ενωμένα.

Η δεύτερη θέλει δύο διζυγωτικά δίδυμα να συγχωνεύονται λόγω επιπλοκών εντός της μήτρας. Τα εν λόγω αγόρια γεννήθηκαν με τέσσερα λειτουργικά χέρια, δύο λειτουργικά πόδια και ένα μη λειτουργικό πόδι. Μοιράζονται επίσης ένα πέος και τον πρωκτό. 

Οι γονείς τους είχαν δύο μεγαλύτερα παιδιά και δεν υπήρχε οικογενειακό ιστορικό ιατρικών προβλημάτων. Η μητέρα τους μάλιστα δεν ανέφερε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA