Μενού
Η Ακρόπολη με φόντο τον Πειραιά
Η Ακρόπολη με φόντο τον Πειραιά | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ανάμεσα στις 100 καλύτερες πόλεις του κόσμου για το 2024 «χώρεσε» και η Αθήνα, σε πρόσφατη λίστα που αξιολόγησε διαφορετικά αστικά κέντρα με βάση τις προτιμήσεις των κατοίκων και των επισκεπτών.

Πρόκειται για λίστα που συνέταξε και δημοσιοποίησε η Resonance Consultancy, η οποία χρησιμοποίησε για την κατάταξη έναν συνδυασμό από αξιολογήσεις κατοίκων, επισκεπτών και τουριστών, αλλά και επίσημων δεδομένων για κάθε πόλη.

Οι αξιολογήσεις των συμμετεχόντων έγιναν με βάση τρεις άξονες, τη ζωντάνια, την ευημερία και την αγάπη, ενώ συμπεριλήφθηκαν στοιχεία όπως το ΑΕΠ, το κατά κεφαλήν εισόδημα και διάφοροι δείκτες ποιότητας ζωής.

Οι 5 κορυφαίες πόλεις

Αυτές είναι οι δέκα πόλεις που ξεχώρισαν τόσο στους αριθμούς, όσο και στις προτιμήσεις του κόσμου:

1. Λονδίνο

Χαρακτηρίζοντάς την «πρωτεύουσα των πρωτευουσών», το μέσο αναφέρει ότι το Λονδίνο κατάφερε να παραμείνει στην κορυφή, ακόμα και υπό το κοινωνικό-οικονομικό βάρος του Brexi και της πανδημίας του κορονοϊού. 

Λονδίνο
Λονδίνο | Shutterstock

Η πόλη έχει καταφέρει α ξεπεράσει τις πρόσφατες προκλήσεις, επαναλειτουργώντας και ανανεώνοντας τις υποδομές της, όπως ο κεντρικός υπόγειος σιδηρόδρομος, με το Camden Highline, τον νέο υπερυψωμένο πεζόδρομο της πόλης που βρίσκεται υπό κατασκευή να τραβάει τα βλέμματα, ενώ αποτελεί μαγνήτη ξένων επενδύσεων και ευκατάστατων μεταναστών που ανεβάζουν το οικονομικό status.

Επίσης, το Λονδίνο είναι 3ο στον κόσμο στις δαπάνες για την εξυπηρέτηση των τουριστών, ενώ το real estate ακόμα ακμάζει, ειδικά στις ακριβότερες περιοχές.

Λονδίνο
Λονδίνο | Shutterstock

2. Παρίσι

Η Πόλη του Φωτός παραμένει μία πόλη αντιφάσεων. Μέσα από χρόνια κοινωνικού αναβρασμού και οικονομικών δυσχερειών, το Παρίσι έχει καταφέρει να γοητεύει ακόμα τους ξένους και τους ντόπιους. 

Παρίσι
Παρίσι | Shutterstock

Αλλεπάλληλες διαδηλώσεις, πληθωρισμός, καλπάζουσα ανεργία, μεταναστευτικό, καθώς και το απόηχος της πανδημίας είναι μερικές από τις κρίσεις που αντιμετωπίζει η γαλλική πρωτεύουσα. Συνεχίζει όμως να βρίσκεται ψηλά λόγω της ποιότητας ζωής.

Δεν γίνεται να μην αναφερθεί κανείς στην εξαιρετικής ομορφιάς αρχιτεκτονική, τα χαρακτηριστικά μνημεία, τη γαστρονομική κουλτούρα αλλά και τα αμέτρητα μνημεία και μουσεία που συνθέτουν τη ρομαντική εικόνα του Παρισιού. Προσθέτοντας σε αυτά τις προσεγμένες υποδομές και το εκτεταμένο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί τραβάει «ακόμα» τις εντυπώσεις.

Παρίσι
Παρίσι | Shutterstock
Παρίσι
Παρίσι | Shutterstock

3. Νέα Υόρκη

Το «Big Apple» συνεχίζει ως το πιο τρανταχτό παράδειγμα ενός τόπου δεν είναι για όλους, αλλά έχει χώρο για όσους μπορούν να «δαμάσουν» τους φρενήρεις ρυθμούς της. Η Νέα Υόρκη αποτελεί παράδειγμα αστικής ανανέωσης, αφού τα «έβαλε» με την οικονομική καταστροφή της πανδημίας που αντιμετώπισαν πολλές πόλεις, βγαίνοντας όμως νικήτρια.

Νέα Υόρκη
Νέα Υόρκη | Shutterstock

Η αγορά ακινήτων, καθώς και το υγειονομικό σύστημα έχει επανακάμψει θριαμβευτικά, ενώ οι τοπικοί φορείς έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να κάνουν την πόλη το τουριστικό κέντρο που ήταν. Και πέτυχαν, αφού το 2022 προσέλκυσε περίπου 56 εκατομμύρια τουρίστες, περισσότερους και από όταν δεν είχε «χτυπηθεί» ακόμα από την πανδημία.

Από άποψη κουλτούρας, είναι ίσως η πόλη που μπορεί να προσφέρει τα πάντα. Μουσεία, μνημεία, χώρους πρασίνου και αναψυχής, καθώς και το Little Island του ποταμού Χάντσον για όσους θέλουν να «ξεφύγουν». Κορυφαίες επιλογές σε εστιατόρια, ντελικατέσεν, «βρώμικα», αλλά και σε μόδα, θέατρο και μουσική.

Νέα Υόρκη
Νέα Υόρκη | Shutterstock
Νέα Υόρκη
Νέα Υόρκη | Shutterstock

4. Τόκιο

Ίσως η πιο φροντισμένη πόλη του κόσμου, το Τόκιο στηρίζει την αστική «έκρηξη» μίας φουτουριστικής μεγαλούπολης σε βαθιές πολιτισμικές ρίζες, που συνδυάζουν τον εκμοντερνισμό με την παράδοση και τον σεβασμό στο κοινωνικό σύνολο.

Τόκιο
Τόκιο | Shutterstock

Κατ' αρχάς, το Τόκιο αποτελεί έναν από τος κορυφαίους αστικούς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, σχεδιάζοντας πλέον να προσελκύσει πάνω από 60 εκατομμύρια ξένους μέχρι το 2030. Παρά τον τεράστιο πληθυσμό του, οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της πόλης είναι υπεραρκετές για να εξυπηρετούν τους πάντες, ενώ το σύστημα υγείας είναι αυστηρά δομημένο και με ταχεία απόκριση.

Το Τόκιο είναι επίσης μία από τις πιο καθαρές πόλεις του κόσμου, καθώς λειτουργεί εύρυθμα όχι μόνο η δημόσια μηχανή, αλλά και η κουλτούρα των πολιτών που σέβονται το περιβάλλον. Η κοινωνική πίεση για αφομοίωση αναγκάζει ακόμα και τους πιο απροσάρμοστους να φέρονται σαν υποδειγματικοί πολίτες.

Τόκιο
Τόκιο | Shutterstock

5. Σιγκαπούρη

Την πιο δραματική μεταμόρφωση των τελευταίων δεκαετιών αποτελεί η Σιγκαπούρη. Η πόλη - φαινόμενο έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο το status της ως παγκοσμίως κεντρικό λιμάνι για να βελτιώσει τις υποδομές της και να προσελκύσει επενδύσεις. 

Σιγκαπούρη
Σιγκαπούρη | Shutterstock

Ιδιαίτερα φημίζεται ως τουριστικός προορισμός, προσφέροντας αξεπέραστες εμπειρίες αγορών αλλά και φαγητού αφού βρίσκεται στην 11η θέση για shopping και στη 14η θέση στη γαστρονομία.

Τη θέση της εξυψώνουν η τέλεια κοινωνική οργάνωση, οι μοντέρνες παροχές, και οι δομές της που συνεχώς εκσυγχρονίζονται και προσφέρουν τόσο ευκαιρίες απασχόλησης, όσο και ψυχαγωγίας.

Σιγκαπούρη
Σιγκαπούρη | Shutterstock

Η θέση της Αθήνας

«Ως ένα λίκνο πολιτισμού 2.500 χρόνων, η Αθήνα καταλαβαίνει το νόημα της αντοχής», γράφουν οι συντάκτες για την ελληνική πρωτεύουσα. Οι κύριοι τομείς που κρατάνε όρθια την πόλη μας, κόντρα σε δεκαετίες οικονομικής ύφεσης, μνημονίων και της πανδημίας, είναι το εμπόριο και η νυχτερινή ζωή.

Αθήνα
Αθήνα | Shutterstock

Αν και βρίσκεται στη 48η θέση στη λίστα, ο κόσμος ψήφισε την Αθήνα ως τον 22ο προορισμό για νυχτερινή ζωή, αλλά και 19ο για shopping.

Ως highlights, αναφέρονται το μοντέρνο Μουσείο της Ακρόπολης και η Εθνική Πινακοθήκη.

Η Αθήνα στα μάτια των τουριστών, η χωρίς όρια νυχτερινή διασκέδαση, η εξαιρετική φιλοξενία, οι ιστορικές πινελιές και οι αντιθέσεις του κέντρου δημιουργούν ένα ιδιαίτερα γοητευτικό σύνολο.

Αθήνα
Αθήνα | Shutterstock
Αθήνα
Αθήνα | Shutterstock

 

 

 

 

 

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA