Μενού
Βομβιστική επίθεση στην Ουψάλα
Βομβιστική επίθεση στην Ουψάλα | Youtube
  • Α-
  • Α+

Την πρόθεσή του να κάνει χρήση του στρατού για την αντιμετώπιση της βίας των συμμοριών διακοίνωσε την Πέμπτη (28/9) ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλαφ Κρίστερσον. Η απόφαση είναι κρίσιμης σημασίας για τη Σκανδιναβική χώρα, η οποία βιώνει μία πρωτοφανή έκρηξη βίας τον τελευταίο χρόνο.

Ο κεντροδεξιός Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολίτες πως έχει προγραμματίσει για σήμερα (29/9) συνάντηση με τους αρχηγούς των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων και της αστυνομίας, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αρωγής του στρατού.

«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε κατά τη δήλωσή του ο Ούλαφ Κρίστερσον και τόνισε πως «Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο. Καμία χώρα της Ευρώπης δεν βιώνει παρόμοιες καταστάσεις αυτή τη στιγμή».

Το θρίλερ των τελευταίων ωρών

Το φαινόμενο της συμμοριακής βίας έχει πάρει ακραίες διαστάσεις στη Σουηδία τις τελευταίες ώρες. Δύο άντρες σκοτώθηκαν στη Στοκχόλμη σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, ενώ μία γυναίκα 25 χρονών στη Ουψάλα, βόρεια της πρωτεύουσας σκοτώθηκε από έκρηξη η οποία σύμφωνα με τις αρχές είχε διαφορετικό στόχο. Σύμφωνα με το Euronews, υπήρξαν επιπλέον τραυματίες από εκρήξεις μέσα στο ίδιο 24ωρο, μία στα νότια της χώρας και μία σε προάστιο της Στοκχόλμης.

Η "Πρωτεύουσα" των όπλων

Η Σουηδία έχει τον τελευταίο χρόνο σημειώσει πολλαπλές μακάβριες πρωτιές, κερδίζοντας τον τίτλο της "Πρωτεύουσας των όπλων της Ευρώπης". Μέσα στον Σεπτέμβρη, 12 άτομα σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια, αριθμός ρεκόρ από τον Δεκέμβριο του 2019. Το 2022 συνολικά 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς, περισσότεροι από κάθε προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με επίσημη έκθεση, τέσσερις ανά 1 εκατομμύριο Σουηδοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από όπλα, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρώπης βρισκεται στο 1,6.

Οι αρχές της Σουηδίας συνδέουν το πρωτοφανές κύμα βίας με την αύξηση των μεταναστευτικών εισροών, τις ατελέσφορες πολιτικές ενσωμάτωσης των μεταναστών και την ανεξέλεγκτη μαύρη αγορά ναρκωτικών. «Αθώοι άνθρωποι δολοφονούνται και τραυματίζονται. Η αστυνομία κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να σταματήσει τη βία. Οι εγκληματικές συγκρούσεις στη Σουηδία αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της χώρας», δήλωσε α επικεφαλής της Σουηδικής αστυνομίας.

Από την μεριά του ο πρωθυπουργός Κρίστερσον δεν έχει ακόμα δώσει ξεκάθαρη εικόνα του ρόλου που θα διαδραματίσει ο στρατός, είτε ως δύναμη κρούσης ή ως συμπληρωματικής αστυνόμευσης, δηλώνοντας πως «όλα είναι στο τραπέζι». Εμφανίστηκε ωστόσο αποφασισμένος για την εξεύρεση λύσης: «Πρέπει να κυνηγήσουμε τις συμμορίες και να τις νικήσουμε. Θα κάνουμε το αδύνατο δυνατό για να αποκαταστήσουμε την τάξη στη Σουηδία».

 

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA