Μενού
Αποικία στην Παλαιστίνη
Αποικία στην Παλαιστίνη | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Στο στόχαστρο της Ολλανδικής δικαιοσύνης βρίσκεται η πλατφόρμα ενοικιάσεων Booking.com, καθώς εισαγγελείς εξετάζουν μήνυση από ΜΚΟ, ότι η ιστοσελίδα προσφέρει προς ενοικίαση ακίνητα στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η ολλανδική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Somo κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, βάσει της οποίας η booking.com έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τα ακίνητά της και κάποια που βρίσκονται σε ισραηλινές αποικίες στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η SOMO ανέφερε ότι κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά στην ολλανδική εισαγγελία τον Νοέμβριο μαζί με άλλες τρεις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά μέχρι τώρα δεν το είχε δημοσιοποιήσει.

Οι κατηγορίες κατά της Booking.com

Στην από κοινού αναφορά τους οι τρεις οργανώσεις κατηγορούν την Booking.com ότι «επωφελείται από εγκλήματα πολέμου διευκολύνοντας την ενοικίαση κατοικιών για διακοπές σε εδάφη που έχουν αρπαγεί από τον αυτόχθονα παλαιστινιακό πληθυσμό».

Οι εισαγγελείς εξετάζουν την αναφορά, αλλά δεν μπορούν να δώσουν κάποιο χρονοδιάγραμμα για απόφαση σχετικά με τα πιθανά επόμενα βήματα, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός τους, Μπρέγιε βαν ντε Μούσντιτς.

Προς απάντηση, η πλατφόρμα, γνωστή για τα «πάρε-δώσε» της με το ισραηλινό καθεστώς απάρτχαϊντ ανέφερε πως διαφωνεί με τις κατηγορίες, και πως δεν υπάρχουν νόμοι που να απαγορεύουν καταχωρίσεις σε ισραηλινούς οικισμούς.

«Έχουν πραγματοποιηθεί νομικές ενέργειες εις βάρος άλλων εταιρειών που έχουν επιχειρήσει να αποσύρουν τις δραστηριότητές τους και περιμένουμε να συμβεί το ίδιο και στην περίπτωσή μας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Από την πλευρά της η SOMO πρόσθεσε ότι από έρευνά της προέκυψε πως η πλατφόρμα της Booking περιλαμβάνει έως και 70 καταχωρήσεις ακινήτων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη από το 2021 ως το 2023.

Υποστηρίζει δε ότι τα κέρδη από την ενοικίαση αυτών των ακινήτων είναι «έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες» και ότι μεταφέροντας αυτά τα κέρδη στην Ολλανδία η εταιρεία παραβιάζει τους ολλανδικούς κανονισμούς περί απαγόρευσης του ξεπλύματος χρήματος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA