Μενού
Δυνάμεις του ΝΑΤΟ
Δυνάμεις του ΝΑΤΟ | EPA/Quique Curbelo /ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για την προοπτική ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στην Ευρώπη σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου με τη Ρωσία, δήλωσε ο αντιστράτηγος Alexander Sollfrank, διοικητής Υπηρεσίας του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, σε συνέντευξή του στους Times.

Οι στρατοί του ΝΑΤΟ έχουν ενισχύσει τις ικανότητες και την ετοιμότητά τους από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ η προοπτική κλιμάκωσης του πολέμου στη μορφή της σύρραξης μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσίας έχει μέχρι στιγμής αποτραπεί, υπάρχουν ανησυχίες στη Δύση ότι αποτελεί, ακόμα, μία πιθανότητα. 

Αρκετοί διοικητές του ΝΑΤΟ - και άλλοι ηγέτες της συμμαχίας - έχουν προειδοποιήσει τους τελευταίους μήνες για τους κινδύνους ενός τέτοιου πολέμου και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο υποναύαρχος Rob Bauer, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, δήλωσε νωρίτερα τον Ιανουάριο ότι οι χώρες της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωτικού πολέμου με τη Ρωσία τα επόμενα 20 χρόνια.

Ο Sollfrank κι άλλοι στρατηγοί έχουν αναφέρει πως το σενάριο αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα ακόμα και σε βάθος τριετίας. Σε μια τέτοια σύγκρουση, η Γερμανία, πιθανότατα, θα στοχοποιηθεί ως η κεντρική πύλη της υλικοτεχνικής υποδομής του ΝΑΤΟ στην κεντρική Ευρώπη, είπαν.

Ο ίδιος, ωστόσο, διαβεβαίωσε πως η Συμμαχία έχει την ικανότητα να απαντήσει αποτελεσματικά σε ένα σενάριο ρωσικής επίθεσης. Αλλά, δεδομένης της σημερινής διάταξης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε όλη την ήπειρο και της έλλειψης προετοιμασίας στην ανατολικής πτέρυγας, ίσως χρειαστούν «δαπανηρές επιλογές».

«Έχουμε επικεντρωθεί πολύ στην ανατολή» δήλωσε ο ταξίαρχος Frank Schmitz. «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε δυνατότητες στα μετόπισθεν: κάθε είδους δυνατότητα».

Κατά τον Sollfrank ένα καλό πρώτο βήμα είναι να περιοριστεί η γραφειοκρατία, όπου είναι δυνατό. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA