Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία στις ΗΠΑ από την τρομοκρατική επίθεση την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Νέα Ορλεάνη, όπου έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι, όταν ένας 42χρονος βετεράνος του στρατού έριξε το όχημα που οδηγούσε πάνω σε πλήθος.
Την ίδια ώρα, οι συγγενείς των θυμάτων και οι τραυματίες ζητούν απαντήσεις. Ο Τζακ Μπετς λίγες ώρες πριν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα τηλεφώνησε στον μεγαλύτερο αδελφό του, Μάρτιν, έναν μανιώδη φυσιολάτρη και πρώην αστέρα του ποδοσφαίρου, γνωστό στους φίλους και τους συμπαίκτες του ως «Tiger».
Ο Τζακ, 22 ετών, βρισκόταν στο Ντάλας και επισκεπτόταν μέλη της οικογένειάς του, ενώ ο Μάρτιν, ένας 28χρονος πρώην απόφοιτος του Πρίνστον που ζούσε στη Νέα Υόρκη, βρισκόταν στη Νέα Ορλεάνη και ετοιμαζόταν να γιορτάσει το νέο έτος.
«Απλά σκεφτήκαμε ότι θα ήταν μια άλλη συζήτηση», δήλωσε στο BBC. «Εγώ του έδειχνα τι τρώγαμε και εκείνος μας έδειχνε τι έτρωγε». Τα δύο αδέλφια δεν θα μιλούσαν ποτέ ξανά. «Έκλεισα το τηλέφωνο και αυτή ήταν η τελευταία φορά που μίλησα μαζί του», θυμάται ο Τζακ.
«Σε κάθε γιορτή θα υπάρχει μια άδεια θέση στο τραπέζι»
Ο δράστης, ο 42χρονος βετεράνος του στρατού Shamsud-Din Jabbar, σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία αφού οδήγησε ένα φορτηγό μέσα στο πλήθος, σύμφωνα με τις αρχές.
Αν και πριν από την επίθεση ανήρτησε βίντεο στο διαδίκτυο που διακήρυττε την υποταγή του στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αξιωματούχοι του FBI δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ενεργούσε μόνος του.
Παρόλο που οι ταυτότητες όλων των θυμάτων δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, σιγά σιγά διαμορφώνεται μια εικόνα μιας ομάδας κυρίως νέων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους -όπως και ο «Tiger»- ήταν κάτοικοι της Λουιζιάνα.
Ο Τζακ -ο οποίος θυμάται τον αδελφό του ως τον καλύτερο φίλο του, πρότυπο και έμπνευση - λέει ότι η δεμένη οικογένεια Μπετς δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια. Το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειας βρίσκεται στην πόλη Lafayette, περίπου 218 χιλιόμετρα μακριά από τη Νέα Ορλεάνη.
«Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Κάθε φορά που ξυπνάμε και κάθε φορά που πέφτουμε για ύπνο, θα είναι κάτι», πρόσθεσε. «Σε κάθε γιορτή, θα υπάρχει μια άδεια θέση στο τραπέζι».
Αλλά ο Τζακ είπε ότι ο αδελφός του «δεν θα ήθελε να θρηνήσουμε». Αντίθετα, ενθάρρυνε την οικογένειά του να τον θυμάται ως «μαχητή». «Θα ήθελε να συνεχίσουμε να πολεμάμε στη ζωή... θα ήθελε να πηγαίνουμε και να είμαστε εκεί ο ένας για τον άλλον», είπε.
«Είπα στην οικογένειά μου ότι αντί να τον βλέπουμε μερικές φορές το χρόνο, θα είναι μαζί μας κάθε στιγμή», πρόσθεσε ο Τζακ. «Όποτε ξυπνάμε και κοιμόμαστε και περπατάμε, όταν είμαστε στη δουλειά, όταν κάνουμε οτιδήποτε, θα είναι μαζί μας».
Συγγενής θύματος στη Νέα Ορλεάνη: «Σε κανέναν δεν αξίζει αυτό»
Μεταξύ των άλλων θυμάτων της επίθεσης τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Ιανουαρίου ήταν ο Μάθιου Τενεντόριο, τεχνικός οπτικοακουστικών μέσων στο Caesars' Superdome στη Νέα Ορλεάνη.
Ο Τενεντόριο, ο οποίος μόλις τον Οκτώβριο έκλεισε τα 25 του χρόνια, είχε περάσει το προηγούμενο μέρος της βραδιάς στο σπίτι του αδελφού του στην πόλη Σλίντελ, περίπου 35 λεπτά μακριά από την πόλη. Μαζί του ήταν ο πατέρας του και η μητέρα του, η οποία μόλις πρόσφατα ανάρρωσε από καρκίνο.
Η ξαδέλφη του, Κριστίνα Μπάουντς, δήλωσε στο BBC ότι η οικογένειά του τον παρακαλούσε να μην πάει στη Νέα Ορλεάνη, φοβούμενη το μεγάλο πλήθος και τους πιθανούς κινδύνους. Παρά τις εκκλήσεις τους, πήγε, μαζί με δύο φίλους του. Όταν έγινε γνωστή η είδηση, η μητέρα του βρήκε τελικά τον έναν από αυτούς.
«Είπαν ότι περπατούσαν στο Bourbon και είδαν ένα πτώμα να πέφτει», ανέφερε, σημειώνοντας ότι τώρα πιστεύουν ότι ήταν ένα πτώμα που πετάχτηκε στον αέρα από το φορτηγό του επιτιθέμενου. Εν μέσω κραυγών και πυροβολισμών, ο Τενεντόριο χωρίστηκε από τους φίλους του.
Η οικογένειά του λέει ότι πυροβολήθηκε και πιστεύει ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ του δράστη και των αστυνομικών στην οδό Bourbon. Το BBC δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτόν τον ισχυρισμό.
Σύμφωνα με την κ. Μπάουντς, η τραγωδία της οικογένειας έχει γίνει πιο οδυνηρή από το αργό, σχεδόν ανύπαρκτο σταγονόμετρο επικοινωνίας που είχαν με τις τοπικές αρχές.
«Δεν μπορούσαμε να πάρουμε καμία πληροφορία όταν η θεία μου [η μητέρα του Τενεντόριο, Κάθι] εμφανίστηκε στο νοσοκομείο», είπε. «Δεν υπήρξε καμία πληροφορία από γιατρούς, νοσοκομεία ή αστυνομικούς. Από κανέναν».
«Έχουν μηδενικές πληροφορίες... Δεν ξέρουμε καν τι συνέβη», πρόσθεσε η Μπάουντς. «Τον μετέφερε το ΕΚΑΒ; Ήταν σε ασθενοφόρο; Πέθανε ακαριαία;» Αυτές οι απαντήσεις, είπε ακόμα, θα «βοηθούσαν τους ανθρώπους να αποδεχτούν» αυτό που συνέβη. «Αλλά τώρα είναι σαν να είναι το απόλυτο σοκ», ανέφερε και τόνισε: «Δεν το καταλαβαίνω».
Η οικογένεια έχει ξεκινήσει μια σελίδα GoFundMe για να συγκεντρώσει χρήματα για τα έξοδα της κηδείας του Tenedorio - τα οποία, σύμφωνα με την κ. Bounds, έγιναν δύσκολα λόγω των σημαντικών ιατρικών λογαριασμών της μητέρας του κατά τη διάγνωση του καρκίνου της.
Ένας άλλος ξάδελφος του Τενεντόριο, ο Ζακ Κόλγκαν, τον θυμάται ως «χαζοχαρούμενο» που έκανε γρήγορα αστεία, νοιαζόταν πολύ για τα ζώα και ήταν φανατικός παραμυθάς.
«Νοιάζονταν. Ήταν σίγουρα άνθρωπος των ανθρώπων. Ένας χαρούμενος τύπος», δήλωσε ο Κόλγκαν. «Είναι λυπηρό που τον πήρε μια τρομοκρατική επίθεση... καμία οικογένεια δεν θα έπρεπε ποτέ να θάψει τον γιο της, ειδικά για κάτι τόσο παράλογο».
Ο Κόλγκαν, ο οποίος έχει εμπειρία από τη συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές στη Λουιζιάνα, λέει ότι πιστεύει ότι οι αστυνομικοί έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν σε μια εξαιρετικά ταραχώδη κατάσταση με θύματα.
«Ξέρω ότι είναι χαοτικό. Αλλά μέρος του κλεισίματος είναι να πάρουμε απαντήσεις. Ξέρω ότι η θεία μου και ο θείος μου δεν μπόρεσαν να πάρουν πολλά πέρα από το «ναι - ο Μάθιου σκοτώθηκε»», είπε. «Θα ήταν ωραίο να γνωρίζαμε λίγα περισσότερα», πρόσθεσε ο Κόλγκαν. «Αν ήταν το παιδί μου, θα ήθελα να ξέρω».
Ακόμη και ενώ η οικογένειά του συνεχίζει να αναζητά απαντήσεις, λέει ότι ελπίζει ότι η κυβέρνηση και το κοινό θα συνεχίσουν να εστιάζουν στα θύματα και όχι στην αντίδραση των αστυνομικών αρχών ή στο τι άλλο θα μπορούσε να είχε γίνει για να αποτραπεί η επίθεση. «Θέλω να θυμόμαστε κάθε έναν από αυτούς», δήλωσε. «Δεν τους άξιζε αυτό. Σε κανέναν δεν αξίζει αυτό».
- Τραγωδία στα Τρίκαλα: Η μειωμένη βάρδια, το διάλειμμα των πέντε και η μακάβρια διαδικασία ταυτοποίησης
- Πίσω από κάθε νεκρό σε χώρο εργασίας, υπάρχει μια κοινή αλήθεια
- Πότε και πού θα «χτυπήσουν» δύο νέα κύματα κακοκαιρίας: Τι θα γίνει στην Αττική - Ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Ιωάννα Τούνη για revenge porn: «Ντρέπεται και η ντροπή - Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι έχει στραβισμό»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.