«Συγκρατημένα αισιόδοξη» δηλώνει η Ρωσία μετά τις συνομιλίες των ΗΠΑ με την Ουκρανία για εκεχειρία 30 ημερών μετά από τρία χρόνια συνεχών πολεμικών συγκρούσεων.
Σύμφωνα με το Reuters, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε μήνυμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την πρότασή του για κατάπαυση του πυρός Ουκρανία μέσω του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ και ότι υπήρχαν λόγοι για «συγκρατημένη αισιοδοξία».
Ο Πούτιν είχε συνομιλίες αργά το βράδυ με τον Στιβ Γουίτκοφ, τον απεσταλμένο του Τραμπ στη Μόσχα, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν είναι «σε γενική αλληλεγγύη» με τον Τραμπ για την Ουκρανία, αλλά ότι υπήρχε πολλή δουλειά να γίνει.
Πώς μπορεί να γίνει η εκεχειρία στην Ουκρανία
Παρόλο που οι συζητήσεις συνεχίζονται με την απόφαση της Ρωσίας να είναι προ των πυλών δια στόματος επίσημων εκπροσώπων της, ΗΠΑ και Ουκρανία συμφώνησαν σε μηνιαία εκεχειρία, για να τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου.
Ο τερματισμός ενός πολέμου σπάνια είναι ευθύς. Ακόμη και η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός συνεπάγεται επιπλοκές.
Αν και η Ουκρανία υπέγραψε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός για 30 ημέρες μετά από συζητήσεις με τις ΗΠΑ στην Τζέντα αυτή την εβδομάδα, η κοινή δήλωση μεταξύ των δύο δεν εξηγεί πώς θα μπορούσε να επιβληθεί η διακοπή των μαχών, γράφει ο Guardian, σε μία προσπάθεια για να αποτυπώσει, επί της ουσίας, το πώς θα έμοιαζε ο τερματισμός των εχθροπραξιών μετά από τρία χρόνια.
«Η παρακολούθηση πρέπει να αρχίσει αμέσως» λέει ο Τζον Φόρμαν, πρώην Βρετανός ακόλουθος Άμυνας στη Μόσχα και το Κίεβο. «Αν πρόκειται να υπάρξει εκεχειρία 30 ημερών, το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα τηρηθεί». Δεδομένου ότι η Ρωσία έχει ιστορικό παραβίασης των εκεχειριών και των ειρηνευτικών συμφωνιών, μια ισχυρή διαδικασία είναι κρίσιμη.
Η πρόσφατη ιστορία στην Ουκρανία υπογραμμίζει την πρόκληση.
Μια ειδική αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αποτελούμενη από 1.000 άτομα που εκτελούσε δεκάδες περιπολίες με άοπλα οχήματα την ημέρα, ήταν υπεύθυνη για την παρακολούθηση του τερματισμού των εχθροπραξιών στο ανατολικό Ντονμπάς της Ουκρανίας και στις δύο πλευρές της μεθοριακής γραμμής στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ του 2014 και του 2015.
Ο ΟΑΣΕ, ο οποίος εκπροσωπεί 57 κράτη στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την κεντρική Ασία, επιλέχθηκε επειδή η Ρωσία και η Ουκρανία είναι και οι δύο μέλη. Αλλά αγωνίστηκε να συγκρατήσει τις εντάσεις, μετρώντας 486 θύματα μεταξύ των αμάχων και 400.000 παραβιάσεις της εκεχειρίας το 2017.
Αν και ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 91 θύματα και 93.902 παραβιάσεις το 2021, ήταν λιγότερο από δύο μήνες αργότερα που η Ρωσία εξαπέλυσε την εισβολή πλήρους κλίμακας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.