Μενού
pagovouno.jpg
Παγόβουνο. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στην επιστημονική κοινότητα, μετά την αποκόλληση του μεγαλύτερου παγόβουνου στον κόσμο από την Ανταρκτική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει έκταση 4.000 στρέμματα, κάτι που σημαίνει ότι είναι 3 φορές μεγαλύτερο από τη Νέα Υόρκη και διπλάσιο από το Λονδίνο, ενώ πλέον κινείται προς το νότιο ημισφαίριο και απειλεί την παγκόσμια ναυσιπλοΐα. Το πάχος του φτάνει τα 400 μέτρα.

Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο ήταν κολλημένο στον πυθμένα του ωκεανού για περισσότερα από 30 χρόνια.

Το Α23a, όπως ονομάζεται, αποκολλήθηκε από την ακτογραμμή της Ανταρκτικής το 1986 και τώρα βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας Weddell με αποτέλεσμα να σχηματίζει ουσιαστικά ένα νησί από πάγο.

Τον τελευταίο χρόνο παρασύρεται με ταχύτητα και είναι έτοιμο να ξεπεράσει τα ύδατα της Ανταρκτικής, ενώ πριν αποκολληθεί φιλοξενούσε έναν σοβιετικό ερευνητικό σταθμό.

Παγόβουνο: Ρωσική βάση

Μάλιστα, η Μόσχα έστειλε μια αποστολή για να απομακρύνει τον εξοπλισμό από τη βάση Druzhnaya 1, φοβούμενη ότι θα χαθεί. Ωστόσο, το παγόβουνο δεν απομακρύνθηκε πολύ από την ακτή, προτού «αγκυροβολήσει» στις λάσπες του βυθού της θάλασσας Weddell.

Ο ειδικός από τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα Ανταρκτική, British Antarctic Survey (BAS), Dr Andrew Fleming, απευθύνθηκε σε μερικούς συναδέλφους τους για να πάρει απαντήσεις αν υπάρχει κάποια πιθανή αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού που θα μπορούσε να προκαλέσει την κίνηση.

«Ήταν καθηλωμένο από το 1986, αλλά τελικά έπρεπε να μειωθεί αρκετά σε μέγεθος, προκειμένου να αρχίσει να κινείται. Εντόπισα την πρώτη κίνησή του το 2020», επιβεβαίωσε στο BBC ο Fleming.

Το παγόβουνο, τους τελευταίους μήνες κινείται ταχύτερα εξαιτίας των ανέμων και των ρευμάτων και τώρα περνάει το βόρειο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου.

Παγόβουνο: Οι εκτιμήσεις

«Ένα παγόβουνο τέτοιου μεγέθους ενδέχεται να επιβιώσει στον Νότιο Ωκεανό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσε δηλαδή να φτάσει αρκετά μακριά, προς τη Νότια Αφρική και να διαταράξει τη ναυτιλία», εκτιμά ο περιβαλλοντολόγος, ειδικός παγετώνων, Ολιβερ Μαρς.

Αν το παγόβουνο φτάσει στον νότιο Ατλαντικό, θα έθετε σε κίνδυνο εκατομμύρια πιγκουίνους, φώκιες και θαλασσοπούλια που αναπαράγονται εκεί.

«Έχει αντίκτυπο στις πλημμύρες, στις καταιγίδες και σε άλλες καταστάσεις, που δημιουργούν χάος σε όλο τον κόσμο», σχολίασε στο περιθώριο των εξελίξεων ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Επίσης, πρόσθεσε ότι το τεράστιο μέγεθός του μπορεί επίσης να διαταράξει τις διαδρομές αναζήτηση σίτισης των ζώων.

«Ο κοιμισμένος γίγαντας που ονομάζεται Ανταρκτική ξυπνά», προειδοποιεί ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος κάλεσε τις χώρες να δράσουν άμεσα για να αποτρέψουν τις καταστροφικές συνέπειες.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA