Μενού
Κόσμος σε κέντρο εκκένωσης μετά τον ισχυρό σεισμό στις Φιλιππίνες
Κόσμος μετά τον ισχυρό σεισμό στις Φιλιππίνες | (LGU Hinatuan via AP)
  • Α-
  • Α+

Ισχυρός μετασεισμός 6,4 Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα 3/12 στις Φιλιππίνες, λίγες ώρες μετά την ισχυρή δόνηση μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το νότιο τμήμα της χώρας και συγκεκριμένα το νησί Μιντανάο το Σάββατο. Χθες, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ενώ οι αρμόδιες αρχές έκαναν λόγο για «μικρές ζημιές σε κάποιες υποδομές».

Ο σεισμός που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου έγινε αισθητός στις επαρχίες Σουριγκάο Ντελ Σουρ και Ανατολικού Νταβάο και αμέσως σήμανε συναγερμός για τσουνάμι. Ωστόσο, αργότερα, έγινε γνωστό ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για τσουνάμι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι των ΗΠΑ.

«Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, η απειλή για τσουνάμι από τον σεισμό αυτό έχει πλέον περάσει», τονίστηκε χαρακτηριστικά. «Μικρές διακυμάνσεις της στάθμης της θάλασσας μπορεί να σημειωθούν σε ορισμένες παράκτιες περιοχές», υπογράμμισαν οι Αμερικανοί.

Να σημειωθεί ότι ορισμένες περιοχές των Φιλιππίνων και οι ακτές της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας περίμεναν νωρίτερα ότι θα πληγούν από τσουνάμι, τα κύματα του οποίου θα είχαν ύψος ενός μέτρου ή και περισσότερο.

Φιλιππίνες: Τι συνέβη

Σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε το νησί Μιντανάο, στις νοτιοανατολικές Φιλιππίνες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Οι αρχές κάλεσαν αρχικά τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις παράκτιες περιοχές καθώς υπήρχε κίνδυνος την περιοχή να σαρώσει καταστροφικό τσουνάμι.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 32 χλμ. και σημειώθηκε στις 22:37 τοπική ώρα (16:37 ώρα Ελλάδας), σε απόσταση σχεδόν 21 χλμ. βορειοανατολικά της Χινατουάν, διευκρίνισε το USGS.

«Οι άνθρωποι απομακρύνονται λόγω του συναγερμού για τσουνάμι», δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας, Τζόζεφ Λάμπα, στη Χινατουάν και διευκρίνισε ότι 45.000 κάτοικοι έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και ότι πολλοί μεταξύ αυτών προσπαθούν να φθάσουν σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο πεζή ή με το αυτοκίνητο.

«Αναμένεται καταστροφικό τσουνάμι με κύματα, των οποίων το ύψος αποτελεί απειλή για τις ζωές», προειδοποίησε νωρίτερα το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων σε ανάρτησή του στο Twitter.

Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού:

Κίνδυνος για τσουνάμι

Επιπλέον, συνέστησε στους κατοίκους των επαρχιών Σουριγκάο ντελ Σουρ και Ανατολικού Νταβάο να απομακρυνθούν αμέσως από τις εστίες τους και να κατευθυνθούν προς το εσωτερικό, στην ενδοχώρα ή προς εδάφη που είναι σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Σεισμοί σημειώνονται καθημερινά στις Φιλιππίνες, καθώς το αρχιπέλαγος βρίσκεται στον «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού, μια περιοχή με έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα που εκτείνεται από την Ιαπωνία και τη νοτιοανατολική Ασία έως τη λεκάνη του Ειρηνικού.

Οι περισσότεροι σεισμοί είναι πολύ μικροί για να γίνονται αισθητοί από τους ανθρώπους. Σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την περιοχή του νησιού Μιντανάο στις 17 Νοεμβρίου και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων.

Τις τελευταίες ώρες έρχονται βίντεο στο φως της δημοσιότητας, μέσω social media, από την ώρα του σεισμού. Οι εικόνες είναι τρομακτικές:

Ισχυρός μετασεισμός

Να σημειωθεί ότι μετασεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών συγκλόνισε τις νότιες Φιλιππίνες, λίγο μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό που προκάλεσε συναγερμό για τσουνάμι, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS). Αρκετοί μετασεισμοί σημειώθηκαν στο νησί Μιντανάο μετά την σεισμική δόνηση των 7,6 βαθμών που σημειώθηκε στις 22:37 τοπική ώρα.

Το Μιντανάο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στις Φιλιππίνες, μετά το Λουζόν και το έβδομο σε πληθυσμό νησί στον κόσμο. Βρίσκεται στη νότια περιοχή του αρχιπελάγους και είναι μέρος ενός νησιωτικού συμπλέγματος.

Σεισμός σε πολυπληθή περιοχή

Σύμφωνα με την απογραφή του 2020, το Μιντανάο έχει πληθυσμό 26.252.442 κατοίκους, ενώ ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα έχει εκτιμώμενο πληθυσμό 27.021.036 σύμφωνα με την απογραφή του 2021.

Τσουνάμι: Προειδοποίηση και στην Ιαπωνία

Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε και η Ιαπωνία για τις δυτικές ακτές της στον Ειρηνικό μετά τον ισχυρό σεισμό στις Φιλιππίνες, ανακοίνωσε σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας. Το τσουνάμι, τα κύματα του οποίου εκτιμάται να έχουν ύψος ενός μέτρου, πιθανόν να φθάσει στην Ιαπωνία τις επόμενες ώρες, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

Πάντως, κύματα τσουνάμι 40 εκατοστών (1,3 πόδια) παρατηρήθηκαν στο νησί Hachijojima της Ιαπωνίας, περίπου 290 χλμ (180 μίλια) νότια του Τόκιο, μετά το μεγάλο σεισμό στο Φιλιππίνες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

 

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη του σεισμού. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA