Μενού
Σεισμός στην Ιταλία
Σεισμός στην Ιταλία | Youtube
  • Α-
  • Α+

Η Ιταλική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εκκένωσης του Κάμπι Φλεγκρέι, μετά τον ισχυρό σεισμό 4 ρίχτερ που ταρακούνησε το ενεργό ηφαίστειο της περιοχής που βρίσκεται κοντά στη Νάπολη.

Το σχέδιο των αρχών περιλαμβάνει, πέρα από σενάρια εκκένωσης του πληθυσμού και προληπτικούς ελέγχους της στατικότητας των κτηρίων της σεισμικά ενεργής περιοχής του Φλεγρικού κάμπου.

Οι πολίτες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς στον γεωγραφικό χώρο των Φλεγκρέι εκτός από συχνούς σεισμούς, υπάρχει και η απειλή των 24 κρατήρων ενός ηφαιστειακού συμπλέγματος, γνωστού και ως «υπερηφαίστειο».

Μπαράζ σεισμών

Μόλις τη Δευτέρα (4/10) ένας σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ τρομοκράτησε τους κατοίκους και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημίες, ενώ μερικές ημέρες νωρίτερα, την Τετάρτη (27/9) σημειώθηκε στην περιοχή ο πιο ισχυρός σεισμός μετά από 40 χρόνια, με ένταση 4,2 Ρίχτερ.

Παράλληλα, η περιοχή συνεχίζει να «βομβαρδίζεται» τον τελευταίο μήνα με πάνω από 1.100 μικρούς σεισμούς και μετασεισμούς, με τους πολίτες να ανησυχούν πως το υπερηφαίστειο θα ξυπνήσει από στιγμή σε στιγμή. 

Καθησυχάζουν οι ειδικοί

Σύμφωνα με σεισμολόγους, η αύξηση στη σεισμική δραστηριότητα οφείλεται στο φαινόμενο του «βραδυσεισμού», που παρατηρείται όταν μέρη του φλοιού της γης μετατοπίζονται, καθώς ενεργοποιημένα υπόγεια αποθέματα μάγματος αρχίζουν να γεμίζουν και να αδειάζουν επανειλημμένα από υπερθερμασμένα υλικά.

Ωστόσο, οι ηφαιστειολόγοι καθησυχάζουν πως με βάση τα γεωλογικά δεδομένα δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος έκρηξης του ηφαιστείου, με τους συνεχώς αυξανόμενους σεισμούς να αποτελούν πιο άμεση απειλή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA