Μενού
syr-usa
@jacksonhinklle
  • Α-
  • Α+

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ κατάφεραν την Πέμπτη πλήγματα εναντίον δυο εγκαταστάσεων στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, και «οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν. Τα «πλήγματα ακριβείας», σε «νόμιμη άμυνα», αποτελούν «απάντηση στη σειρά συνεχιζόμενων και στην πλειονότητά τους αποτυχημένων επιθέσεων εναντίον αμερικανικού (σ.σ. στρατιωτικού) προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν» μετά τη 17η Οκτωβρίου, πρόσθεσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως έγιναν κατά διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι επιχειρήσεις ανακοινώθηκαν μετά το μήνυμα που απηύθυνε ο πρόεδρος Μπάιντεν στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, προειδοποιώντας τον εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για εξάπλωση του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. «Τού μεταφέρθηκε ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν θα πάω παραπέρα», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, Αμερικανός πολίτης υπέκυψε εξαιτίας καρδιακής ανακοπής που υπέστη ενώ καλυπτόταν κατά τη διάρκεια μιας από τις επιθέσεις. Άλλοι 21 υπέστησαν ελαφρύς τραυματισμούς, όμως έκτοτε επέστρεψαν στα καθήκοντά τους. Ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τα πλήγματα «για να καταστεί σαφές πως οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν τέτοιες επιθέσεις και θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους, το προσωπικό τους και τα συμφέροντά τους», σύμφωνα με τον κ. Όστιν.

Τα πλήγματα «διαχωρίζονται από την εξελισσόμενη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς» και δεν σηματοδοτούν «αλλαγή της προσέγγισής μας» ως προς τον πόλεμο αυτό, ανέφερε ακόμα ο υπουργός Άμυνας. Νωρίτερα χθες, το Πεντάγωνο ανακοίνωνε πως αμερικανικές δυνάμεις και σύμμαχοί τους έγιναν στόχος τουλάχιστον 16 επιθέσεων στη Συρία και στο Ιράκ (12 και 4 αντίστοιχα) από την αρχή του μήνα, κατηγορώντας εκ νέου «παραστρατιωτικές ομάδες συνδεόμενες με το Ιράν».

Ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν απείλησαν να επιτεθούν σε αμερικανικές βάσεις εξαιτίας της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, που κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.

Προχθές Τετάρτη ο αγιατολά Χαμενεΐ κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «διευθύνουν» κατά κάποιον τρόπο τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς. Την ίδια ημέρα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν απηύθυνε προειδοποίηση στην Τεχεράνη εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης κατά των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων. «Η προειδοποίησή μου στον αγιατολά είναι πως αν (οι Ιρανοί) συνεχίσουν να δρουν εναντίον των στρατευμάτων μας, θα ανταποδώσουμε, και πρέπει να είναι έτοιμοι. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το Ισραήλ».

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Όστιν διεμήνυσε πως αν οι «απαράδεκτες» επιθέσεις «του Ιράν και ενδιαμέσων του» συνεχιστούν, η Ουάσιγκτον «δεν θα διστάσει» να τις ανταποδώσει ξανά.

Η Ουάσιγκτον διατηρεί ανεπτυγμένους περίπου 900 στρατιωτικούς της στη Συρία και άλλους σχεδόν 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA