Μενού
Σύνοδος ΕΕ Κίνας
Οι Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ | Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Α-
  • Α+

Με την Ευρώπη να έχει πλημμυρίσει από φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα «Made in China», η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει εδώ και λίγες εβδομάδες έρευνα σχετικά με τις κρατικές επιδοτήσεις από την Κίνα και κατά πόσο αποτελούν αθέμιτο ανταγωνισμό. 

Κατά τη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κίνας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στο Πεκίνο, ήταν ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης και ίσως το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών. 

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίγκ και αξιωματούχους της χώρας, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος.

«Υπήρξε μία έντονη συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί, διότι πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Κίνας να το αντιμετωπίσει και έχει τα μέσα για να το πράξει», δήλωσε σχετικά. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι τέθηκε το θέμα της αυξημένης παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα, τα οποία στη συνέχεια διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θέλησε πάντως να σχολιάσει την έρευνα σχετικά με τις κρατικές επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά οχήματα που δίνει η Κίνα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Συζητήσαμε με τις αρχές της Κίνας το θέμα των κρατικών επιδοτήσεων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την υψηλή τους παραγωγή. Σε κάθε ένα από αυτά τα θέματα μπήκαμε σε λεπτομέρειες και ανταλλάξαμε επιχειρήματα. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει ώστε να υπάρξει μία πιο ισορροπημένη εμπορική σχέση μεταξύ ΕΕ και Κίνας», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA