Είναι γνωστό ότι στο Ισραήλ οι γυναίκες έχουν μία σημαντική θέση στον στρατό και μάλιστα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Χαρακτηριστική του γεγονότος αυτoύ είναι η συγκρότηση του τάγματος Caracal που δημιουργήθηκε το 2004 με απώτερο σκοπό να γίνει η πρώτη μονάδα μάχης στην οποία θα συμμετέχουν και γυναίκες.
Σήμερα, σχεδόν 20 χρόνια μετά, υπολογίζεται ότι τα ⅔ των μελών της μονάδας αυτής είναι γυναίκες. Για αρκετό χρονικό διάστημα μάλιστα αποτελούσε τη μόνη μεικτή μονάδα του πεζικού στις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, μέχρι που δημιουργήθηκαν άλλες παρόμοιες μεταξύ του 2014 και του 2017.
Μάλιστα το τάγμα του Caracal (πήρε το όνομά του ως αναφορά στις γάτες caracal) έχει έναν πολύ κομβικό ρόλο για την ισραηλινή άμυνα, καθώς ουσιαστικά περιφρουρεί τα σύνορα του Ισραήλ με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Όταν πρωτοσυγκροτήθηκε, τα μέλη του ήταν οπλισμένα με το ισραηλινής κατασκευής rifle Tavor αλλά αργότερα εξοπλίστηκαν με M4 ή Μ16.
Η αποστολή και τα περιστατικά που ενεπλάκη
Μάλιστα, το τάγμα Caracal ενεπλάκη σε μάχη στις 21 Σεπτεμβρίου του 2012, όταν μία ομάδα τρομοκρατών πέρασε τα σύνορα με την Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια της σύντομης ανταλλαγής πυρών, μία γυναίκα-μέλος του Caracal σκότωσε έναν τρομοκράτη που φορούσε ζώνη αυτοκτονίας.
Δύο χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια μίας περιπολίας στα σύνορα με την Αίγυπτο, ένα τζιπ του τάγματος δέχθηκε επίθεση με πυρά και αντιαρματική ρουκέτα. Στην επίθεση αυτή δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν, η μία εξ αυτών γυναίκα η οποία, παρ' όλα αυτά, βγήκε από το τζιπ και ενεπλάκη σε νέα ανταλλαγή πυρών.
Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν βέβαια στο τάγμα Caracal είναι κυρίως το εμπόριο ναρκωτικών και το λαθρεμπόριο άλλων ειδών, που αφορούν μία μαύρη αγορά εκατομμυρίων ευρώ. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου σπάνιο, οι λαθρέμποροι να γίνονται βίαιοι ανοίγοντας πυρ απέναντι στις δυνάμεις που προσπαθούν να τους εμποδίσουν.
H Jazzy Reagan, στα 23 της, είναι διοικήτρια στην εκπαίδευση του τάγματος και μίλησε σε ένα ειδησεογραφικό μέσο για τη βασική αποστολή του τάγματος που δεν είναι άλλη από την προστασία των συνόρων με την Αίγυπτο.
«Αν μας θεωρούν αδύναμες, ας επισκεφτούν τη μονάδα»
«Αυτό που κάνουμε είναι περιπολίες είτε με οχήματα είτε πεζή στη συνοριακή γραμμή. Είμαστε προετοιμασμένοι να εμποδίσουμε κάθε οργάνωση από το να εισέλθει στην ισραηλινή επικράτεια». Για να συμπληρώσει: «Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τους κατοίκους του Ισραήλ».
Παρ' όλα αυτά, στο Ισραήλ υπάρχουν πολλοί κυρίως συντηρητικοί κύκλοι που θεωρούν ότι αυτές οι μεικτές ομάδες που βρίσκονται στις γραμμές της μάχης είναι «ένα επικίνδυνο κοινωνικό πείραμα» που μπορεί να αποβεί προβληματικό για την εθνική ασφάλεια. Θεωρητικά αυτό οφείλεται στο ότι, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι γυναίκες είναι γενικά πιο αδύναμες σωματικά από τους άνδρες.
«Προσκαλώ ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι γυναίκες δεν είναι αρκετά δυνατές να έρθουν να μας επισκεφτούν στη μονάδα για να δουν ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Δεν είναι πείραμα ακριβώς γιατί συμβαίνει κάθε μέρα εδώ και χρόνια», απαντάει με τη σειρά της η Jazz Reagan.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.