Μενού
Τα πλάσματα που μοιάζουν με μάτια
Τα πλάσματα που μοιάζουν με μάτια | Facebook - Harte Research Institute for Gulf of Mexico Studies
  • Α-
  • Α+

Θαλάσσιοι βιολόγοι στο Τέξας των ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποίηση προς τους λουόμενους να αποφύγουν ένα μυστηριώδες πλάσμα, που μοιάζει σαν μάτι με πλοκάμια και έχει κεντρί, αφού εθεάθη σε παραλίες της πολιτείας.

«Είχαμε αρκετές αναφορές για πλάσματα που έμοιαζαν με βολβούς ματιών, που βρέθηκαν κατά μήκος της ακτογραμμής στο νησί Mustang», προειδοποίησε το Ερευνητικό Ινστιτούτο Χάρτε μέσω του Facebook στις 18 Μαρτίου, σύμφωνα με τη NY Post.

Οι συνοδευτικές εικόνες δείχνουν έναν από τους επιστήμονες να κρατά ένα από τα «εξωγήινα» πλάσματα, που όντως μοιάζει με ζωντανό μάτι, ενώ διαθέτει μία σειρά από πλοκάμια.

Τι είναι οι «εξωγήινοι» εισβολείς

Χαρακτηριστική είναι η όψη αυτών των πλασμάτων, που αποτελούνται από πιο εμφανή σκέλη. Ένα που μοιάζει με διάφανο βολβό ματιού, με μία μαύρη κηλίδα στην κορυφή που θυμίζει κόρη, και ένα πορτοκαλί πλοκάμι που προβάλλει από την βάση του, με μικρότερα πλοκάμια να αχνοφαίνονται.

Το πλάσμα αυτό ωστόσο είναι γνωστό στην επιστήμη, και ανήκει στο γένος Rhizophysa, γνωστό και ως νηματοειδής τσούχτρα. Παρά το όνομα όμως, δεν πρόκειται για πραγματική μέδουσα, αλλά ανήκει σε μία κατηγορία ζώων γνωστών ως σιφωνοφόρα.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο βολβός με το πλοκάμι δεν αποτελεί μονάδα, αλλά μία αποικία από μικρότερα ασπόνδυλά πλάσματα, που εκδηλώνουν το μοναδικό χαρακτηριστικό των σιφωνοφόρων να δημιουργούν κοινότητες που δρουν σαν ένας ενοποιημένος οργανισμός

Άλλα μέλη της αποικίας σχηματίζουν τα κινητικά μέλη, άλλα τα δηλητηριώδη πλοκάμια, άλλα τα «ζωτικά όργανα» και άλλα τον βολβό, ο οποίος δεν είναι οπτικό όργανο, αλλά ένας σάκος γεμάτος αέρα που βοηθά όλη τη μάζα τους να επιπλέει.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA