Μενού
feminist
Στιγμιότυπο από φεμινιστική διαδήλωση στις ΗΠΑ. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένα φεμινιστικό κίνημα που σαρώνει στη Νότια Κορέα και στο οποίο οι γυναίκες λένε «όχι» σε οποιαδήποτε μορφή στενών σχέσεων με άνδρες, εδραιώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

Ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας έχει εξοργίσει τις γυναίκες (και όχι μόνο) στις ΗΠΑ, για παραπάνω από έναν λόγους: Τα εκατοντάδες σεξιστικά του σχόλια, η καταδίκη του για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και η στάση του για τις αμβλώσεις δεν μπορούν παρά να τον καθιστούν κάτι παραπάνω από «εχθρό» για εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ.

Τι είναι λοιπόν το κίνημα 4Β και γιατί οι Αμερικανίδες στρέφονται σε αυτό;

Σύμφωνα με το Al Jazeera το κίνημα 4Β αναπτύχθηκε στους φεμινιστικούς κύκλους της Νότιας Κορέας και άνθισε στα social media από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 2010 κατά τη διάρκεια ενός κύματος βίας κατά των γυναικών στη χώρα και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για άλλες εκδηλώσεις σεξισμού και ανισότητας στη νοτιοκορεατική κοινωνία.

«Αρχικά, οι συμμετέχουσες στο κίνημα μοιράστηκαν αρνητικές εμπειρίες σε σχέσεις τους και συζήτησαν την αποφυγή προβληματικών συντρόφων. Στη συνέχεια το κίνημα εξελίχθηκε σε κριτική για την τοξική αρρενωπότητα», είπε στο Al Jazeera η φεμινίστρια Εουσόλ Γεόνγκ.

Τι σημαίνει το 4B

Το 4Β είναι συντομογραφία για τέσσερις λέξεις οι οποίες ξεκινούν με «bi», που σημαίνει «όχι» στα κορεατικά.

Το κίνημα καλεί:

  • Bihon, που σημαίνει κανένας ετεροφυλόφιλος γάμος.
  • Bichulsan, όχι στη γέννα.
  • Biyeonae, όχι στα ραντεβού.
  • Bisekseu, όχι στις ετεροφυλόφιλες σεξουαλικές σχέσεις.

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2018 έδειξε ότι τα προηγούμενα εννέα χρόνια, τουλάχιστον 824 γυναίκες στη Νότια Κορέα είχαν δολοφονηθεί και άλλες 602 κινδύνευσαν να πεθάνουν λόγω βίας από τους συντρόφους τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι άνδρες της Νότιας Κορέας κερδίζουν 31,2% περισσότερα, κατά μέσο όρο, από τις γυναίκες.

Η νοτιοκορεατική κοινωνία τείνει επίσης να είναι αρκετά συντηρητική όταν πρόκειται για οικογένειες.

To 4Β στις ΗΠΑ

Αμέσως μετά τη νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, νεαρές Αμερικανίδες ενθάρρυναν μέσω TikTok και Twitter άλλες γυναίκες να εμπνευστούν από το κίνημα 4Β.

Το exit poll του CNN έδειξε ότι η Χάρις είχε κερδίσει μόλις το 43,5% των ανδρικών ψήφων σε σύγκριση με το 56,5% του Τραμπ.

Γυναίκες τονίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι απογοητευμένες που νεαροί άνδρες ψήφισαν έναν υποψήφιο ο οποίος «δεν σέβεται τη σωματική τους αυτονομία».

Ορισμένοι υποστηρικτές του Τραμπ, όπως ο ακροδεξιός πολιτικός ακτιβιστής Νικ Φουέντες, άρχισαν να δημοσιεύουν μισογυνικά μηνύματα στο Twitter, όπως «Το σώμα σου, επιλογή μου».

Επίσης, το δικαίωμα στην άμβλωση ήταν ακόμα ένα σημαντικό σημείο συζήτησης πριν από τις εκλογές.

Ενώ η υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, υποστήριζε ότι η άμβλωση ήταν ένα μεγάλο ζήτημα, αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ λιγότερο κομβικό για τους ψηφοφόρους σε σχέση με οικονομικά ζητήματα όπως ο πληθωρισμός, η ανεργία και το κόστος ζωής, παρατηρεί το Al Jazeera.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA