Η Σαουδική Αραβία έχει εγκαταλείψει την επιδίωξή της για αμυντική συμφωνία με την Ουάσιγκτον σε αντάλλαγμα με την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ και τώρα πιέζει για ένα πιο μετριοπαθές deal στρατιωτικής συνεργασίας, δήλωσαν στο Reuters δύο Σαουδάραβες και τέσσερις δυτικοί αξιωματούχοι.
Σε μια προσπάθεια να συνάψει μια ευρεία συνθήκη αμοιβαίας ασφάλειας νωρίτερα αυτό το έτος, το Ριάντ αμβλύνει τη θέση του σχετικά με το παλαιστινιακό κράτος και διαμηνύσει στις ΗΠΑ ότι μια δημόσια δέσμευση από το Ισραήλ για μια λύση δύο κρατών θα μπορούσε να είναι αρκετή για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στον Κόλπο.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξακολουθεί να είναι πρόθυμος να εξασφαλίσει την εξομάλυνση με τη Σαουδική Αραβία ως ιστορικό ορόσημο και ένδειξη ευρύτερης αποδοχής στον αραβικό κόσμο, δήλωσαν δυτικοί διπλωμάτες.
Ωστόσο, αντιμετωπίζει σφοδρές αντιθέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ για τυχόν παραχωρήσεις προς τους Παλαιστίνιους μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Σαουδική Αραβία: Η προϋπόθεση του πρίγκιπα
Από την άλλη, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έθεσε ως προϋπόθεση να γίνουν ουσιαστικά βήματα από το Ισραήλ για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Και αυτό είναι το σημείο που έχει «κολλήσει» για τα καλά η συνεργασία Ριάντ - Ουάσινγκτον.
Η συμφωνία που συζητείται τώρα ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ περιλαμβάνει την επέκταση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και ασκήσεων για την αντιμετώπιση περιφερειακών απειλών, κυρίως από το Ιράν.
Επίσης, το deal θα ενισχύσει τις συνεργασίες μεταξύ αμερικανικών και σαουδαραβικών αμυντικών εταιρειών, με εγγυήσεις για την αποτροπή συνεργασίας με την Κίνα, ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος στο Reuters.
Η συμφωνία θα προωθήσει τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας σε προηγμένες τεχνολογίες, ειδικά στην άμυνα με drone.
Συζητήσεις για πυραύλους Patriot
Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την παρουσία τους στο Ριάντ μέσω εκπαίδευσης, υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και ενδέχεται να αναπτύξουν πυραύλους Patriot για να ενισχύσουν την αντιπυραυλική άμυνα και την ολοκληρωμένη αποτροπή.
«Η Σαουδική Αραβία θα λάβει μια συμφωνία για ασφάλειαα που θα επιτρέψει περισσότερη στρατιωτική συνεργασία και πωλήσεις αμερικανικών όπλων, αλλά όχι μια αμυντική συνθήκη παρόμοια με αυτή της Ιαπωνίας ή της Νότιας Κορέας όπως επιδιώχθηκε αρχικά», δήλωσε ο Abdelaziz al-Sagher, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών του Κόλπου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.