Τραγική κατάληξη είχε ο 24χρονος Εφετζάν Κουλτούρ (Efecan Kültür), ο οποίος είναι γνωστός στην Τουρκία για τα mukbang βίντεό του στο TikTok, στα οποία κατανάλωνε τεράστιες ποσότητες φαγητού.
Όπως αναφέρει άρθρο του Turkiye Today, ο νεαρός streamer πέθανε στις 7 Μαρτίου, έπειτα από τρεις μήνες νοσηλείας λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Η είδηση έγινε γνωστή μέσω ανάρτησης στο TikTok.
Ο νεαρός Tik Toker , είχε συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές στο TikTok με τα mukbang βίντεό του.
Κάποια στιγμή αναγκάστηκε να σταματήσει το streaming καθώς βρέθηκε κλινήρης λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως μώλωπες και αναπνευστικές δυσκολίες.
Το τελευταίο του βίντεο στο YouTube δημοσιεύθηκε πριν από οκτώ μήνες, ενώ στο TikTok η τελευταία του ανάρτηση έγινε στις 15 Οκτωβρίου, όπου ανακοίνωσε ότι απέφευγε το επιπλέον αλάτι επειδή είχε ξεκινήσει δίαιτα.
Στα βίντεο που ακολούθησαν το τελευταίο του mukbang δείχνουν τον 24χρονο streamer να είναι κατάκοιτος και υπό συνεχή ιατρική φροντίδα από επαγγελματίες υγείας που τον επισκέπτονταν στο σπίτι του.
Η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τον θάνατο του Εφετζάν ως αφορμή για να προειδοποιήσει τους νέους σχετικά με τους κινδύνους των mukbang βίντεο, σύμφωνα με το Turkiye Today.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Ερντογάν επεξεργάζεται νομοθεσία που θα περιορίζει τη χρήση των social media από άτομα κάτω των 16 ετών, όπως αναφέρει το ίδιο μέσο.
Τι είναι το Mukbang
Mukbang ονομάζεται το trend της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας τροφής, μπροστά σε μία κάμερα.
Πρόκειται για ένα είδος βίντεο που ξεκίνησε από τη Νότια Κορέα και συνδυάζει τις λέξεις muk-ja (φαγητό) και bang-song (μετάδοση).
Σε αυτά τα βίντεο, οι δημιουργοί καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού μπροστά στην κάμερα, ενώ συχνά αλληλεπιδρούν με το κοινό τους μέσω ζωντανών μεταδόσεων ή σχολίων.
Συνήθως, ένα βίντεο mukbang περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο είδος φαγητού (π.χ. ζυμαρικά ή σούσι), ενώ η κατανάλωση συγκεκριμένου fast food είναι επίσης δημοφιλής.
Το mukbang έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το YouTube και το TikTok, με κάποιους streamers να αποκτούν εκατομμύρια ακολούθους.
Ωστόσο, έχει δεχθεί σφοδρή κριτική, καθώς συνδέεται με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και υπερκατανάλωση τροφής, με κάποιες χώρες να εξετάζουν περιορισμούς στη διάδοσή του.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.