Μενού
Το τσουνάμι στην Ινδονησία
Το τσουνάμι στην Ινδονησία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Κάθε Χριστούγεννα η ανθρωπότητα συντονίζεται σε ένα εορταστικό κλίμα, με την ειρήνη, την ομόνοια και τη διάθεση για καλές πράξεις να κατακλύζουν, έστω και για μερικές ώρες μία υφήλιο που βρίσκεται συνεχώς σε αναβρασμό.

Έχουν υπάρξει όμως περιπτώσεις όπου οι συνθήκες ή η μητέρα φύση είχαν άλλα σχέδια. Παρακάτω θα ανατρέξουμε σε 5 από τις πιο χαρακτηριστικές τραγωδίες που συνέβησαν κοντά στην ημέρα των Χριστουγέννων.

1717: Οι καταστροφικές πλημμύρες στην Ευρώπη

Η κλιματική αλλαγή να μας τρομάζει σήμερα, αλλά κανείς από τη γενιά μας δεν έχει ζήσει ένα κατακλυσμιαίο γεγονός σαν αυτό που έζησαν οι κάτοικοι της Ευρώπης το 1717. Γνωστή και ως η «πλημμύρα των Χριστουγέννων», προκλήθηκε από μία τρομερή καταιγίδα την Παραμονή των Χριστουγέννων, η οποία προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στην Ολλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία

Τα ορμητικά νερά κατεδάφισαν εκατοντάδες σπίτια και σκότωσαν περίπου 14.000 ανθρώπους, ενώ κατέστρεψαν την τοπική αγροτική παραγωγή. Ολόκληρες παραλιακές περιοχές είχαν μετατραπεί σε προέκταση της θάλασσας την 25η του Δεκέμβρη, ενώ οι αρκτικοί άνεμοι που συνόδευαν την κακοκαιρία έκαναν ανυπόφορη τη ζωή των άστεγων πια ανθρώπων που επιβίωσαν.

Η τραγωδία αυτή βύθισε τις τρεις χώρες, και ειδικά την Ολλανδία, σε μία πρωτοφανή περίοδο δημογραφικής και οικονομικής κρίσης, καθώς και καλπάζουσας φτώχειας.

1896: Ο «πόλεμος των φυλών» στο Κεντάκι των ΗΠΑ

Δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 1896, η αφρο-αμερικανική κοινότητα του Μέιφιλντ στο Κεντάκι ξεσηκώθηκε σε μία πρωτόγνωρη κίνηση κοινωνικής ανυπακοής, αφού η ρατσιστική αντιμετώπιση των ντόπιων λευκών έκανε το ποτήρι να «ξεχειλίσει», όπως γράφει σε άρθρο του το πανεπιστήμιο του Κεντάκι.

Αφορμή στάθηκε το λιντσάρισμα του αφροαμερικανού Τζιμ Στόουν, μέσα στο κύμα του ρατσιστικού κινήματος του whitecapping, στο οποίο προέβαιναν οργανωμένα οι λευκοί κάτοικοι από καιρό σε καιρό για να «σφίγγουν τα γκέμια» της καταπίεσης των έγχρωμων.

Μία ομάδα 250 ένοπλων αφροαμερικανών βγήκε στους δρόμους της περιοχής, ζητώντας αιματηρή εκδίκηση, ενώ πολύ νωρίτερα οι φήμες του ξεσηκωμού είχαν κάνει κατοίκους και καταστηματάρχες να βάλουν παντού λουκέτα και να αμπαρώσουν τα σπίτια τους όσο μαίνονταν οι ανταλλαγές πυρών, ενώ μέχρι και παιδιά είχαν επιστρατευτεί για να σκοτώσουν τους «ατίθασους» μαύρους.

Μετά από τρεις θανάτους, την Παραμονή των Χριστουγέννων, εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων συμφώνησαν σε εκεχειρία που υπεγράφη από 100 παρόντες. 

1958: Το πολύνεκρο τροχαίο στο Τσίμποβο

Η τραγωδία του μοιραίου λεωφορείου που παρέσυρε στο θάνατο τους επιβάτες του στη χαράδρα του Άραχθου στα Τζουμέρκα είναι ένα από τα πιο συνταρακτικά τροχαία της ελληνικής Ιστορίας.

Ήταν Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου και ώρα 9 το πρωί. Το λεωφορείο που εκτελούσε το δύσκολο δρομολόγιο στον χωματόδρομο για τα Τζουμέρκα, έπεσε στη χαράδρα του Άραχθου, καταδικάζοντας τους επιβάτες του, με 29 από τους 34 να χάνουν τη ζωή τους.

Το λεωφορείο, διερχόμενο μέσα από τον χωματόδρομο, μετέφερε ήδη περισσότερους του προβλεπόμενου ορίου επιβάτες, έχοντας επικίνδυνο βάρος. Πάνω σε μία στροφή, και μάλιστα όσο ο οδηγός είχε κάνει στάση, το μαλακό, σαθρό από τις βροχοπτώσεις έδαφος άρχισε να υποχωρεί κάτω από τις πίσω ρόδες, τραβώντας προς τον γκρεμό το όχημα, το οποίο αναποδογύρισε και έπεσε στο κενό

Στο σημείο που έπεσε το λεωφορείο έχει τοποθετηθεί γλυπτό του Θεόδωρου Παπαγιάννη, για να θυμίζει την τραγωδία και τους 29 αδικοχαμένους επιβάτες.

1994: Η αιματηρή πτήση 8969

Ένα αιματηρό περιστατικό αεροπειρατείας σημάδεψε τα Χριστούγεννα του 1994, όταν τέσσερα μέλη της ριζοσπαστικής τρομοκρατικής ομάδας Armed Islamic Group of Algeria κατέλαβαν την πτήση 8969 της Air France, που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Houari Boumediene στην Αλγερία με προορισμό τη Γαλλία στις 24 Δεκεμβρίου.

Οι τρομοκράτες δολοφόνησαν τρεις επιβάτες και πρόθεσή τους ήταν να συντρίψουν το αεροπλάνο είτε πάνω στον Πύργο του Άιφελ είτε στον πύργο Montparnasse στο Παρίσι. 

Όταν το αεροσκάφος έφτασε στη Μασσαλία, η Εθνική Ομάδα Επέμβασης Χωροφυλακής (GIGN), αντιτρομοκρατική μονάδα της Γαλλικής Εθνικής Χωροφυλακής, εισέβαλε στο αεροπλάνο και σκότωσε και τους τέσσερις αεροπειρατές.

2004: Η «μητέρα» όλων των Τσουνάμι 

Μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα, το γνωστό ως «Ασιατικό Τσουνάμι» του 2004 ήρθε να βυθίσει την υφήλιο στο πένθος και τη νεκρική σιωπή.

Όλα ξεκίνησαν με έναν τεράστιος σεισμός 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Σουμάτρας, με τους ειδικούς να εκτιμούν αργότερα πως παρήγαγε ισχύ ανάλογη 20.000 πυρηνικών βομβών.

Η καταστροφές ήταν ανυπολόγιστες. Το τεράστιο κύμα έπνιξε κυριολεκτικά νησιά και παράλια χωρών του Ινδικού Ωκεανού, ενώ έφτασε μέχρι και τις ακτές της Αφρικής, επηρεάζοντας συνολικά 14 χώρες, μεταξύ τους τις Ινδονησία, Ινδία, Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Μπαγκλαντές, Σομαλία και Μιανμάρ, σκοτώνοντας 230.000 ανθρώπους

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA