Σε «ήρεμα νερά» κύλησε η πρώτη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμάνουελ Μακρόν, με τις συζητήσεις να αφορούν αποκλειστικά και μόνο στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας.
«Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει αυτόν τον κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας της Ουκρανίας, κάτι που θέλει να κάνει» εξήγησε ο Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε πως ο Μακρόν συμφωνεί ότι το κόστος και το βάρος του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να τα επωμιστεί η Ευρώπη.

Ντόναλντ Τραμπ: Όσα είπε για την Ουκρανία
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει πολύ περισσότερη βοήθεια για την Ουκρανία από οποιοδήποτε άλλο έθνος» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μακρόν τη Δευτέρα (24/2).
Ο Τραμπ είπε ότι σκοπός της σημερινής τους συνάντησης είναι να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς όπως ανέφερε «εκατοντάδες χιλιάδες» Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν πεθάνει «άδικα» και μια ολόκληρη γενιά έχει αποδεκατιστεί.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ανέφερε ότι πιστεύει πως ο Μακρόν συμφωνεί μαζί του ότι «αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή» για να τερματιστεί ο πόλεμος.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τον ισχυρισμό του, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία από χώρες στην Ευρώπη.
Η «απερισκεψία» της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, εξήγησε, οδήγησε στον θάνατο «πολλών ανθρώπων». Αντίθετα, συνέχισε, η κυβέρνηση Τραμπ επικεντρώνεται στο «να το διορθώσει» και «θα το κάνει το συντομότερο δυνατό» – αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πρόσθεσε ότι ελπίζει η «κληρονομιά» του να είναι ως «ειρηνοποιός».
Εμάνουελ Μακρόν: Η απάντηση στον Τραμπ
Ο Μακρόν τοποθετήθηκε στη συνέντευξη τύπου, λέγοντας ότι αυτός και ο Τραμπ είχαν πολύωρες συζητήσεις σχετικά με την επιθυμία τους να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Μακρόν έκανε επίσης λόγο για εγγυήσεις ασφαλείας που θα διατηρήσουν αυτή την ειρήνη μακροπρόθεσμα, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του ίδιου του Τραμπ που θέλει να είναι «παίκτης για την ειρήνη» στην περιοχή.
Όπως εξήγησε η ειρήνη «δεν πρέπει να σημαίνει παράδοση της Ουκρανίας ή κατάπαυση του πυρός χωρίς εγγυήσεις», προσθέτοντας: «Πρέπει να επιτρέψει στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί με άλλους ενδιαφερόμενους σχετικά με τα ζητήματα που την επηρεάζουν».
Νωρίτερα οι δύο άνδρες είχαν κατ’ιδίαν συνάντηση στον Λευκό Οίκο, με την Ουκρανία και την επόμενη ημέρα της να κυριαρχούν.
- Τέλος στο μυστήριο με το ταξίδι της Σοφίας Μητσοτάκη: Η φωτογραφία-ντοκουμέντο που «καίει» τα fake news
- Οριστικό: Συνεχίζουν και τη νέα σεζόν «Το σόι σου» και «Μπαμπά σ’ αγαπώ»
- Τρόμος στο Μετρό «Αγία Μαρίνα»: Λήστεψαν επιβάτες υπό την απειλή όπλου και κρύφτηκαν μέσα στις σήραγγες
- «Μου έπιασε τα μπαλάκια και νόμιζα θα τα ξεριζώσει»: Μετά από αυτό Πολ Γκασκόιν και Βίνι Τζόουνς έγιναν φιλαράκια
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.