Μενού
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
Συνέντευξη του Αμερικανού Προέδρου προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο | AP Photos / Andrew Harnik
  • Α-
  • Α+

Ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται, σύμφωνα με το BBC, να έχει αποφασίσει για το πώς θα απαντήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας για την επίθεση, που σημειώθηκε με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία και από την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.

Μιλώντας στον Τύπο την ώρα που έφευγε από τον Λευκό Οίκο, για να μεταβεί στη Φλόριντα όπου θα συναντηθεί με χορηγούς της προεκλογικής του καμπάνιας, ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως «δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε μία γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή».

Υπενθυμίζεται πως οι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, που σκοτώθηκαν στην Ιορδανία, είναι οι πρώτοι στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ξεκαθαρίζει πως «θα έχουμε μία ανάλογη απάντηση».

Τζο Μπάιντεν: Φόβοι γενίκευσης του πολέμου

Την ευθύνη για την επίθεση στη βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία ανέλαβαν στρατιωτικές ομάδες, που στηρίζονται από το Ιράν, με την Τεχεράνη να αρνείται –μέχρι στιγμής– την όποια εμπλοκή της στο συμβάν.

Ωστόσο, διεθνείς αναλυτές εκφράζουν τον φόβο τους ότι, παρόλο που ο Μπάιντεν δεν κατονόμασε τον στόχο ή τον τρόπο της απάντησης των ΗΠΑ, η επίθεση θα γίνει σε βάρος του Ιράν, γεγονός που θα προκαλέσει γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, η οποία τους τελευταίους τέσσερις μήνες βρίσκεται σε συνεχή αναταραχή.

«Θεωρώ υπεύθυνο το Ιράν, με την έννοια ότι προμηθεύουν τα όπλα στους ανθρώπους που το έκαναν» πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν, γεγονός που εντείνει τον φόβο για δημιουργία νέας «εστίας» πολέμου.

Η νυχτερινή επίθεση είχε ως στόχο μια αμερικανική στρατιωτική βάση γνωστή ως Πύργος 22 στη βορειοανατολική Ιορδανία.

Περίπου 350 αμερικανικές δυνάμεις σταθμεύουν στη βάση, η οποία επικεντρώνεται στην υποστήριξη του συνασπισμού για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA