Μενού
Ο Μπόρις Τζόνσον φτάνει για την κατάθεσή του στην επιτροπή δημόσιας έρευνας για την πανδημία του κορονοϊού
Ο Μπόρις Τζόνσον φτάνει για την κατάθεσή του στην επιτροπή δημόσιας έρευνας για την πανδημία του κορονοϊού | EPA/ANDY RAIN
  • Α-
  • Α+

Δημόσια συγγνώμη από τις οικογένειές των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού, για «την οδύνη, τις απώλειες, τον πόνο», ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της κατάθεσή του από στην επιτροπή της δημόσιας έρευνας για την Covid-19.

«Είμαι βαθιά λυπημένος για την οδύνη, τις απώλειες και τον πόνο» των θυμάτων αυτών και των οικογενειών τους, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Η Covid-19 σκότωσε περισσότερους από 232.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολύ καλά προετοιμασμένος ο Τζόνσον

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει προετοιμάσει προσεκτικά την υπεράσπισή του, διάβασε 6.000 σελίδες εγγράφων και κλείστηκε επί ώρες μαζί με τους δικηγόρους του, σύμφωνα με την The Times που αποκάλυψε τους βασικούς άξονες που θα ακολουθήσει καταθέτοντας στην επιτροπή. 

Από την έναρξη των ακροάσεων τον Ιούνιο, οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, ανάμεσά τους πλήθος πολιτικών συμβούλων και επιστημόνων, περιέγραψαν έναν πρωθυπουργό πελαγωμένο, αναποφάσιστο, αδιάφορο για τα θύματα που προκαλούσε η πανδημία και μία χαώδη και κατακερματισμένη κυβέρνηση.

Χρειάσθηκε υπερβολικά πολύς χρόνος στον Μπόρις Τζόνσον για να επιβάλει το πρώτο lockdown στο τέλος του Μαρτίου 2020. 

Σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού

Δεν είχε τις ικανότητες για να ηγηθεί της χώρας στην πανδημία...η σοβαρότητα της κρίσης απαιτούσε σθεναρή, συστηματική ηγεσία την οποία ο τότε πρωθυπουργός δεν ήταν σε θέση να προσφέρει, κατέθεσε στο τέλος του Οκτωβρίου ο Λι Κέιν, πρώην επικεφαλής επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ εξηγώντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον ανέβαλλε τη λήψη αποφάσεων και άλλαζε διαρκώς γνώμη, ανάλογα με το πρόσωπο που ήταν το τελευταίο που του είχε μιλήσει.

«Είναι ανίκανος να κυβερνήσει» έγραφε σε μηνύματα στο WhatsApp ο γενικός γραμματέας της Ντάουνινγκ Στριτ Σάιμον Κέις, ο κορυφαίος δημόσιος λειτουργός της χώρας. «Αλλάζει στρατηγική κατεύθυνση κάθε μέρα».

Ο Μάρτιν Ρέινολντς, πρώην ιδιαίτερος γραμματέας του Μπόρις Τζόνσον, περιέγραψε επίσης μία δυσλειτουργική και μάτσο κουλτούρα εντός του επιτελείου της Ντάουνινγκ Στριτ.

Πρέπει να καταβάλει προσπάθεια για να πείσει

Άνετος ομιλητής, ο Μπόρις Τζόνσον χρησιμοποιεί το χιούμορ για να αποφεύγει να απαντά με σαφήνεια και ακρίβεια. Σήμερα θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να πείσει ότι στις αρχές του 2020 ήταν ο άνθρωπος που είχε την κατάσταση υπό έλεγχο.

Ο ίδιος ο Τζόνσον κινδύνεψε να πεθάνει από την Covid τον Απρίλιο 2020.

Στις 23 Μαρτίου 2020 επιβλήθηκε το πρώτο lockdown στους Βρετανούς. Ακολούθησαν και άλλα. Τα παράνομα πάρτι στην Ντάουνιγνκ Στριτ την περίοδο αυτή προκάλεσαν σκάνδαλο και συνέβαλαν στην πτώση του Μπόρις Τζόνσον που αναγκάσθηκε να παραιτηθεί τον Ιούλιο 2022.

Αλλά, ο Μπόρις Τζόνσον θα επιμείνει στην κατάθεσή του ότι η κυβέρνηση «έλαβε τις σωστές αποφάσεις στην κατάλληλη στιγμή», σώζοντας δεκάδες ή και εκατοντάδες ζωές. Θα δώσει, επίσης, έμφαση στην εκκίνηση του προγράμματος εμβολιασμού στις αρχές του 2021, νωρίτερα από πολλές χώρες.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες του πρώην διευθυντή του γραφείου του Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος έχει καταθέσει ότι κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας ο Βρετανός πρωθυπουργός «ήταν αλλού» διότι δούλευε ένα βιβλίο για τον Σαίξπηρ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA