Ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται για αντίποινα εναντίον του Ιράν, για την επίθεση που δέχθηκε, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, έναν μήνα πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές, μοιάζει ολοένα και περισσότερο άπραγη,
Όπως σχολιάζει η Wall Street Journal με σημερινό άρθρο (4/10), ο Λευκός Οίκος έχει περιορισμένες πληροφορίες για το τι σχεδιάζει ο πλησιέστερος σύμμαχός του στη Μέση Ανατολή.
Η επιρροή της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ισραήλ δείχνει να φθίνει, με το εβραϊκό κράτος να αποφασίζει όλο και περισσότερο στρατιωτικές ενέργειες εναντίον αντιπάλων του ενάντια στις επιθυμίες και τις θέσεις των Αμερικανών αξιωματούχων.
WSJ: Ο Τζο Μπάιντεν «έχει παραλύσει»
Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η αμερικανική ηγεσία έχει εν μέρει παραλύσει λόγω των επερχόμενων εκλογών, και δείχνει απρόθυμη να λάβει μια πιο δυναμική στάση απέναντι στις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ.
Αυτό διότι φοβάται ότι μπορούν να οδηγήσουν σε περιφερειακή κλιμάκωση, καθώς οι όποιες κινήσεις μπορεί να βλάψουν πολιτικά τους Δημοκρατικούς.
«Ο Μπάιντεν και η ομάδα του συχνά μοιάζουν με θεατές, απρόθυμοι ή ανίκανοι να χαλιναγωγήσουν έναν σύμμαχο τον οποίο συνεχίζουν να υποστηρίζουν πολιτικά και να του παρέχουν κρίσιμης σημασίας στρατιωτική υποστήριξη», αναφέρει.
Η Ουάσινγκτον «κοιμάται» και το Τελ Αβίβ «δουλεύει»
Το μέσο εκτιμά επίσης πως οι επιθετικές στρατιωτικές/επιχειρησιακές κινήσεις του Ισραήλ των τελευταίων ημερών βρήκαν απροετοίμαστους τους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Οι παραπάνω ελπίζουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα προβεί πιθανόν σε μια περιορισμένη επίθεση εναντίον του Ιράν ως απάντηση στην ομοβροντία πυραύλων που εκτόξευσε η Τεχεράνη στο Ισραήλ την Τρίτη.
Η ανταεροπορική άμυνα του Ισραήλ μπόρεσε να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό την ιρανική επίθεση, η οποία προκάλεσε μόνο μικρές ζημιές σε μία από τις αεροπορικές βάσεις του. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει σε ομολόγους τους στην Ουάσινγκτον ότι δεν αισθάνονται την ανάγκη να αντεπιτεθούν άμεσα ή με μαζικό τρόπο στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν συζητήσει πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη αντίθετος σε τυχόν χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.
Η απόφαση του Νετανιάχου να εγκρίνει το πλήγμα της 27ης Σεπτεμβρίου στον Χασάν Νασράλα, ευρισκόμενος σε αμερικανικό έδαφος χωρίς να ειδοποιήσει εκ των προτέρων τον Λευκό Οίκο ήταν μια ακόμη ένδειξη των διαφορετικών κατευθύνσεων στις οποίες κινούνται η ισραηλινή κυβέρνηση και ο Λευκός Οίκος.
Μακροπρόθεσμα, αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να είναι άλλο ένα σημείο ανάφλεξης για επικριτές που λένε ότι οι ΗΠΑ δίνουν στο Ισραήλ πάρα πολλά περιθώρια, χωρίς να χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να χαλιναγωγήσουν τον σύμμαχό του.
Η 7η Οκτωβρίου και το «νέο Ισραήλ»
Οι ΗΠΑ «φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται από την ισραηλινή ηγεσία είτε ως γκρινιάρης είτε ως κάποιος που κάθεται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, που δεν κατανοεί τις απαιτήσεις αυτή τη στιγμή», δήλωσε στη WSJ ο Τζον Άλτερμαν, διευθυντής προγραμμάτων Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Θεωρεί πως καταλύτης για αυτή την πιο αυθάδικη στάση του Ισραήλ απέναντι στον κύριο χρηματοδότη του, στάθηκε η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στα κατεχόμενα του Ισραήλ.
«Η 7η Οκτωβρίου άλλαξε τα πάντα», λέει και ο Ντέιβιντ Σένκερ, ο οποίος υπηρέτησε ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών για υποθέσεις Εγγύς Ανατολής κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ.
«Έχουμε να κάνουμε με ένα νέο Ισραήλ που πρόκειται να επιδιώξει αμείλικτα τους στόχους ασφαλείας του με λιγότερο σεβασμό στις ευαισθησίες των ΗΠΑ».
Την ίδια στιγμή, το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ έχει επίσης αλλάξει. Ο Νετανιάχου, ένας έντονος παρατηρητής της πολιτικής των ΗΠΑ, γνωρίζει ότι οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, εκτιμά το μέσο.
«Δεν πρόκειται να βρείτε έναν Αμερικανό διαπραγματευτή, εβδομάδες πριν από εκλογές στη σύγχρονη αμερικανική Ιστορία, που πιέζει και πιέζει τους Ισραηλινούς, ιδιαίτερα σε ένα μέτωπο που περιλαμβάνει το Ιράν», λέει ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Μέσης Ανατολής.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονται εδώ και μήνες για να αποτρέψουν μια κλιμάκωση των συγκρούσεων Ισραήλ-Χεζμπολάχ στον Λίβανο, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να προσελκύσει το Ιράν και να αναγκάσει τις ΗΠΑ να εμπλακούν πιο βαθιά στρατιωτικά.
Ο Νετανιάχου «πρόδωσε» την κατάπαυση πυρός
Καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τον Λίβανο τον περασμένο μήνα, Αμερικανοί και Γάλλοι διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αγωνίστηκαν για να βρουν έναν τρόπο να σταματήσουν τη βία.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ένα σχέδιο των ΗΠΑ, της Γαλλίας και άλλων χωρών για κατάπαυση του πυρός 21 ημερών ώστε να επιτραπούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ωστόσο, ο Νετανιάχου υπαναχώρησε από το σχέδιο, αφού προέκυψε η ευκαιρία της εξόντωσης του Νασράλα.
Το Ισραήλ είχε «ενημερωθεί πλήρως και είχε πλήρη επίγνωση κάθε λέξης» της πρότασης κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε εξοργισμένος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε δημοσιογράφους.
Μετά την αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον Νασράλα στη Βηρυτό, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι το Ισραήλ τους ενημέρωσε για την επικείμενη επίθεση μόνο όταν τα αεροπλάνα ήταν στον αέρα.
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε κατάπαυση του πυρός όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για αναφορές ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στον Λίβανο, λέγοντας πως «θα αισθανόμουν καλύτερα αν σταματούσαν [σ.σ. οι Ισραηλινοί]. Πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός τώρα».
Δεν πέρασαν λίγες ώρες και ισραηλινά άρματα μάχης πέρασαν τα νότια σύνορα του Λιβάνου, καθώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ξεκίνησαν αυτό που αποκάλεσαν «περιορισμένες» και «τοπικές» επιδρομές για να εκτοπίσουν θέσεις που κατείχαν μαχητές της Χεζμπολάχ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.