Μενού
israel piravloi
Εκτόξευση πυραύλων αεράμυνας του Ισραήλ | AP Photo/Ohad Zwigenberg
  • Α-
  • Α+

Τον λόγο που το Ισραήλ επέλεξε να πλήξει το Ιράν με μία «μετρημένη» επίθεση και τις νέες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή αναλύει σε άρθρο της η Washington Post, σκιαγραφώντας παράλληλα τον νέο χάρτη των συμμαχιών.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, είδαμε αυτό που μου φαίνεται σαν μια μελετημένη απόφαση του Ισραήλ να αναδιαμορφώσει διακριτικά τη στρατηγική του για την αποτροπή του Ιράν και των Χαμάς και Χεζμπολάχ, σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας.

Η ισραηλινή αποτροπή αφορά συνήθως τη μαζική χρήση επιθετικής στρατιωτικής δύναμης. Αλλά αυτή τη φορά ήταν διαφορετική. Όταν το Ιράν εξαπέλυσε το μπαράζ πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών το περασμένο Σαββατοκύριακο σε αντίποινα για το ισραηλινό χτύπημα κατά της πρεσβείας του στη Δαμασκό, το Ισραήλ χρησιμοποίησε το αμυντικό του σύστημα Iron Dome και τη βοήθεια των συμμάχων του για να απορροφήσει το πλήγμα.

Η καταστροφή του 99% των εισερχόμενων βλημάτων του Ιράν ήταν μια εκπληκτική επίδειξη της πυραυλικής άμυνας, σύμφωνα με τη Washington Post, τονίζοντας ότι κάποιοι Ισραηλινοί ήθελαν να απαντήσουν αμέσως, αλλά υπό την πίεση του προέδρου Μπάιντεν, περίμεναν.

Όταν η ισραηλινή απάντηση ήρθε νωρίς την Παρασκευή, ήταν υποτονική. Αναφορές στις δύο χώρες δείχνουν ότι η ισραηλινή αεροπορία επιτέθηκε σε μια τοποθεσία κοντά σε μερικές από τις μεγαλύτερες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Οι εγκαταστάσεις αυτές δεν υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Αλλά το Ισραήλ έστειλε το μήνυμα ότι μπορεί να διαπεράσει την ιρανική αεράμυνα και να πλήξει στρατηγικούς στόχους όταν το επιλέξει.

Το Ισραήλ ήθελε την τελευταία λέξη σε αυτή την ανταλλαγή και φαίνεται ότι το πέτυχε. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Παρασκευή, μετά από συνομιλίες με αξιωματούχους στην Τεχεράνη, ότι «το Ιράν δεν θέλει κλιμάκωση».

Οι δημόσιες δηλώσεις του Ιράν χλεύασαν την περιορισμένη δράση, αλλά το Ισραήλ έδειξε ότι μπορεί να χτυπήσει όποτε θέλει. Υπό αυτή την έννοια, το Ισραήλ διατήρησε αυτό που οι αναλυτές αποκαλούν «κυριαρχία της κλιμάκωσης». Έδωσε το πρώτο και το τελευταίο χτύπημα.

Η αυτοσυγκράτηση του Ισραήλ και η νέα μορφή της Μέσης Ανατολής

Πώς να εξηγήσει κανείς τις ενέργειες του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα; Πώς εξηγείται η αυτοσυγκράτησή του, σε μια κατάσταση όπου φωνές στην ισραηλινή κυβέρνηση φώναζαν για ολομέτωπη επίθεση;

Όπως τονίζει η Washington Post, το Ισραήλ συμπεριφέρεται σαν ηγέτης ενός περιφερειακού συνασπισμού κατά του Ιράν. Με τη μετρημένη αντίδρασή του φάνηκε να ζυγίζει τα συμφέροντα των συμμάχων του σε αυτόν τον συνασπισμό, δηαλδή της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιορδανίας, που παρείχαν σιωπηρή βοήθεια στην κατάρριψη του περασμένου Σαββατοκύριακου. Παίζει το μακροπρόθεσμο παιχνίδι, με άλλα λόγια.

Αυτό θα ισοδυναμούσε με αλλαγή παραδείγματος για το Ισραήλ. Αντί να βλέπει τον εαυτό του ως το εβραϊκό κράτος που μάχεται μόνο του για την επιβίωσή του απέναντι σε μια φάλαγγα αραβικών και μουσουλμανικών εχθρών, το Ισραήλ γνωρίζει ότι έχει συμμάχους.

Στην κορυφή της λίστας, όπως πάντα, βρίσκονται οι ΗΠΑ. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχει μαζί της αραβικά κράτη που αντιτίθενται στο Ιράν και τους πληρεξουσίους του όσο και οι Ισραηλινοί.

Αυτή είναι η νέα μορφή της Μέσης Ανατολής. Αλλά προς το παρόν, τουλάχιστον, αυτή η ωριμάζουσα φιλία μεταξύ του Ισραήλ και των πρώην αντιπάλων του στην περιοχή πρέπει να παραμείνει ανείπωτη.

Το Ισραήλ την τελευταία εβδομάδα απέκτησε ένα ακόμη πολύτιμο πλεονέκτημα. Αφού απορρόφησε επιδέξια την πυραυλική επίθεση του Ιράν, θεωρείται ταυτόχρονα θύμα επίθεσης και ενοχρηστρωτής της άμυνας υψηλής τεχνολογίας.

Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη αντιστροφή, μετά από έξι μήνες πολέμου κατά της Χαμάς στη Γάζα που αμαύρωσε σοβαρά τη διεθνή φήμη του Ισραήλ, αναφέρει η Washington Post. Μετά τον καταιγισμό πυραύλων του Ιράν και την περιορισμένη απάντηση της Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ φαίνεται τώρα να έχει την υποστήριξη της G7.

«Ίσως τα χειρότερα να μην έχουν έρθει ακόμα»

Βλέπουμε κάτι καινούργιο, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Ίσως τα χειρότερα να μην έχουν έρθει ακόμα, αν το Ιράν αποφασίσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, η Χεζμπολάχ επιτεθεί από τον βορρά ή το Ισραήλ επιλέξει τον καταστροφικό προληπτικό πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Αλλά καλώς ή κακώς, αυτό είναι ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία.

Ο γρήγορος τερματισμός του πολέμου στη Γάζα είναι ουσιαστικός τώρα. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, όπου είναι προς το συντριπτικό συμφέρον του Ισραήλ, των Παλαιστινίων και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής να ολοκληρωθεί αυτή η σύγκρουση.

Όπως παρατήρησε πρόσφατα ο βετεράνος διπλωμάτης Ντένις Ρος, το Ισραήλ επιτυγχάνει την ουσιαστική αποστρατιωτικοποίηση της Χαμάς, με 19 από τα 24 τάγματά της να έχουν εξαφανιστεί.

Η de facto στρατιωτική συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας και άλλων αραβικών κρατών με το Ισραήλ είναι ένα ανοιχτό μυστικό. Κινούμαστε προς την «επόμενη μέρα», σημειώνει η Washington Post

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA