Μενού
Haludovo Palace
Haludovo Palace | AP / Darko Bandic
  • Α-
  • Α+

Ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο με σκανδαλώδες παρελθόν, κάποτε διάσημο επειδή φιλοξένησε στους χώρους του τον Σαντάμ Χουσεΐν αλλά και έναν βαρόνο της πορνοβιομηχανίας, έχει πλέον αφεθεί να σαπίσει σε μία παραλία της Κροατίας. Το Haludovo Palace -με το προσωνύμιο Peace and Porn hotel- βρίσκεται στο ειδυλλιακό νησί Krk.

Άνοιξε τις πόρτες του το 1972 όταν η Κροατία ήταν ακόμα μέρος της Γιουγκοσλαβίας, αλλά εγκαταλείφθηκε χρόνια αργότερα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και του εμφυλίου πολέμου που ρήμαξε την πρώην χώρα. Πριν κλείσει, ο χώρος ήταν αγαπημένο θέρετρο του εκλιπόντος ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν, σύμφωνα με τη Sun.

Ανήκε στον υπερπλούσιο Αμερικανό βαρόνο του πορνό, Μπομπ Γκουτσιόνε, αλλά σήμερα μετά βίας θυμίζει το πολυτελές θέρετρο, γνωστό για τη φιλοξενία του και τα ξέφρενα πάρτι που οργάνωνε.

Το ξενοδοχείο της ακολασίας

Το ξενοχ, το προσωπικό απαρτιζόταν κυρίως από σερβιτόρες που φορούσαν ελάχιστα ρούχα, με το ξενοδοχείο να τις παρουσιάζει ως «κατοικίδια» των θαμώνων, έτοιμες να εξυπηρετήσουν κάθε απαίτηση, ενώ το πανηγύρι σπατάλης είχε κάποτε κορυφωθεί όταν η πισίνα του ξενοδοχείου είχε γεμίσει με εκατοντάδες λίτρα σαμπάνιας.

Οι καλεσμένοι της υψηλής κοινωνίας κατανάλωναν περίπου 100 κιλά αστακού και 11 κιλά χαβιάρι ημερησίως, με άφθονη σαμπάνια και ακριβά κρασιά για. Η τεράστια κεντρική σουίτα, που φιλοξενούσε κάθε φορά τον Ιρακινό δικτάτορα, πλέον είναι ένα τεράστιο ερείπιο καλυμμένο με γκράφιτι, μια σκιά του παρελθόντος.

Haludovo Palace
Haludovo Palace | Shutterstock

Ο Γκουτσιόνε είχε σχεδιάσει τον χώρο και τα δρώμενα για να συνθέτουν ένα «παλάτι απολαύσεων και χλιδής», με κύριο στόχο του το αμερικανικό κοινό. Διέθετε επίσης 17 γήπεδα τένις, μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου και μίνι γκολφ, καθώς και κέντρα θαλάσσιου σκι, αλεξίπτωτου πλαγιάς και καταδύσεων.

Παρά τη δημοτικότητά του, το όνειρο του Μπομπ για έναν παράδεισο χλιδής δεν ευοδώθηκε και το ξενοδοχείο χρεοκόπησε μέσα σε έναν χρόνο από τα εγκαίνια. Παρέμεινε σε λειτουργία για δύο δεκαετίες, αλλά όλο αυτό το διάστημα πάλευε να αποφέρει κέρδη και η απαστράπτουσα φήμη του «ξέβαψε».

Haludovo Palace
Haludovo Palace | Shutterstock

Το λουκέτο

Τη δεκαετία του 1990, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος, ο αριθμός των τουριστών έπεσε κατακόρυφα και η χρηματοδότηση εξαντλήθηκε. Το ξενοδοχείο στέγασε ακόμη και καταφύγια μεταξύ 1991 και 1995, αλλά τελικά ερήμωσε. Από τότε, τα απομεινάρια του έχουν γίνει ένα δημοφιλές «κρησφύγετο» για τους τουρίστες που αναζητούν εγκαταλελειμμένα μέρη, παρόλο που δεν έχει πλέον έπιπλα.

Σπασμένο γυαλί και φθαρμένα γκράφιτι τώρα γεμίζουν το κτίριο. Το πάτωμα της κύριας αίθουσας είναι καλυμμένο με συντρίμμια και η πισίνα έχει μετατραπεί σε έναν βρώμικο βούρκο από λάσπη και βρύα. 

Haludovo Palace
Haludovo Palace | Shutterstock

Πολλοί επιχειρηματίες προσπάθησαν να ανακαινίσουν το συγκρότημα, και η τελευταία απόπειρα έγινε το 2018, αλλά η πολεοδομία δεν παραχώρησε άδεια, καθώς εκτιμήθηκε ότι η πλειονότητα της ακτογραμμής θα έπρεπε να κλείσει κατά τη διάρκεια των έργων ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Haludovo Palace
Haludovo Palace | Shutterstock
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA