Μενού
Πρόσκοποι
Πρόσκοποι | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η σημερινή ημέρα (22/2) έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Προσκοπισμό και τον Οδηγισμό, δύο έννοιες στενά συνδεδεμένες, και έχει ονομαστεί Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1926 στις 22 Φεβρουαρίου, εις ανάμνηση της γέννησης του ιδρυτή του Προσκοπισμού Λόρδου Μπέιντεν-Πάουελ (22/2/1857).

Την ημέρα αυτή οι πρόσκοποι και οι οδηγοί καλούνται να συλλογιστούν πάνω στις αξίες των οργανώσεών τους, στέλνουν τις ευχές τους σε όλους όσοι ανήκουν στη μεγάλη αυτή παγκόσμια οικογένεια και οργανώνουν εράνους για να βοηθήσουν προσκόπους και οδηγούς σε φτωχές χώρες, σύμφωνα με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.

Η ιδέα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να υπάρχει μια ειδική ημέρα του χρόνου, αφιερωμένη στους Οδηγούς όλου του κόσμου, γεννήθηκε το 1926, στη διάρκεια του 4ου Παγκόσμιου Οδηγικού Συνεδρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η ιστορία του θεσμού

Κατά τη διάρκεια εκείνης της ημέρας, καθιερώθηκε οι Οδηγοί και Πρόσκοποι όλου του κόσμου να σκέφτονται ο ένας τον άλλον, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή τους για την Οδηγική Οργάνωση και την παγκόσμια φιλία που τους ενώνουν. Λόγω αυτής της περισυλλογής, ονομάστηκε «Ημέρα Σκέψης».

Η ημερομηνία που επιλέχτηκε ήταν η 22η Φεβρουαρίου, καθώς ήταν τα γενέθλια του Λόρδου Μπέιντεν-Πάουελ, ιδρυτή του Προσκοπισμού, αλλά και της Αρχιοδηγού, Ολάβ Μπέιντεν-Πάουελ. 

Το 1932, στο 7ο Παγκόσμιο Οδηγικό Συνέδριο, αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία ενός κοινού ταμείου αρωγής, στο οποίο συνέδραμαν οδηγοί από όλο τον κόσμο, στέλνοντας μικρές εθελοντικές εισφορές ως «δώρο γενεθλίων», για να βοηθήσουν την παγκόσμια Οδηγική προσπάθεια. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1999, αποφασίστηκε η αλλαγή του ονόματος από «Ημέρα Σκέψης» σε «Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης», ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον παγκόσμιό της χαρακτήρα.

Τι είναι ο Οδηγισμός

Ο Oδηγισμός είναι μία παγκόσμια, αυτόνομη, ανεξάρτητη οργάνωση με παιδαγωγικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε παιδιά και νέους. Χαρακτηρίζεται από τους θιασώτες του και ως η «πιο Μεγάλη Παρέα του κόσμου», ενώ έχει παρακλάδια σε 90 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, 150 χώρες στον κόσμο και 10.000.000 μέλη σε όλη την υφήλιο

Το σύνολο των δραστηριοτήτων που βασίζονται στην οδηγική ιδεολογία και έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα αποτελούν το Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα.
Μέσα από σύγχρονες δραστηριότητες, σε συνδυασμό με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο σύστημα αυτοδιοίκησης και ατομικής προόδου, τα παιδιά και οι νέοι αποκτούν εμπειρίες και μαθαίνουν να ζουν με αξίες, όπως ο σεβασμός, η πίστη, η συνεργασία και η φιλία.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις κύριους ιδεολογικούς άξονες, την προαγωγή της προσωπικής ανάπτυξης, την παρότρυνση στην κοινωνική συμμετοχή και προσφορά, και τη ζωή κοντά στη Φύση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA